Дії водія під час ДТП за Правилами дорожнього руху

28
Лип
2022

На вулицях столиці суттєво побільшало транспортних засобів. Уже на цьому тижні починають спостерігатися регулярні затори, яких до цього не було з кінця лютого. Як результат суттєво побільшала кількість дорожньо-транспортних пригод (як з потерпілими, так і без потерпілих).

Впевнені, що більшість водіїв знають як себе поводити при ДТП. Тоді інформація нижче для тих хто не знає, а для знаючих просто ненав’язливе нагадування.

Юридична поведінка водіїв на місці ДТП є досить чітко виписана у Правилах дорожнього руху у пункті 2.10.

У разі причетності до дорожньо-транспортної пригоди водій зобов’язаний:

а) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

б) вжити заходів для забезпечення безпеки руху в місці ДТП; увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки (не ближче 20 м. до транспортного засобу в населених пунктах і 40 м. поза ними);

в) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до ДТП;

г) вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а в разі відсутності можливості вжити зазначених заходів звернутися по допомогу до присутніх і відправити потерпілих до закладу охорони здоров’я;

ґ) у разі неможливості виконати дії, перелічені в підпункті “г”, відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу (з пред’явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди;

д) повідомити про ДТП орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції, записати прізвища та адреси очевидців, чекати прибуття поліцейських;

е) вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об’їзд місця пригоди;

є) до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки).

Від себе додамо, що усім, хто є учасником ДТП не варто перебувати біля транспортних засобів, які розташовані на проїзній частині, очікуючи приїзд поліції без реальної необхідності. Обов’язково заведіть в автомобілі світлоповертаючі жилети в кількості місць в автомобілі та обов’язково користуйтеся ними. до речі, в ряді країн Європейського союзу наявність світлоповертаючих жилетів в транспортних засобах є обов’язковою.

Такі правила дійсні в усіх країнах – членах Організації об’єднаних націй, які ратифікували Конвенцію про дорожній руху. Тому, навіть якщо ви перебуваєте за кордоном (а сьогодні для багатьох українців це актуально), і стали учасником ДТП, обов’язково дотримуйтеся цих правил, звичайно, з урахуванням особливостей конкретної країни, які обов’язково потрібно дізнатися перед поїздкою.

Не забувайте також про можливість самостійно оформити ДТП без виклику поліції (в країнах Європи така опція також існує), склавши європротокол.

Раніше АвтоЮрист писав про умови складання європротоколу.

Згідно статті 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення правил дорожнього руху, що призвело до пошкодження транспортних засобів, іншого майна (ДТП без потерпілих, які отримали травми), передбачене покарання у виді або штрафу в розмірі 850 грн., або позбавлення водійських прав на строк від 6 місяців до одного року.

Згідно статті 122-4 КУпАП, за залишення учасниками ДТП місця ДТП, до якої вони причетні, передбачена адміністративна відповідальність у виді штрафу в розмірі 3400 грн., або позбавлення водійських прав на рік або й два, або адміністративний арешт на 10-15 діб.

Якщо ж в результаті порушення правил безпеки дорожнього руху будуть потерпілі, які отримають травми або загинуть, така ДТП буде розслідуватися уже в межах кримінального закону і винному в такій автопригоді буде загрожувати кримінальна відповідальність згідно статті 286 (якщо винний перебував у стані сп’яніння – ст. 286-1) Кримінального кодексу України у виді позбавлення волі до 10 років (у випадку ДТП у стані сп’яніння – до 12 років позбавлення волі) та позбавлення права керувати транспортними засобами.

Повернення водійських прав
Справи про стягнення шкоди за пошкодження ТЗ
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по кримінальних справах Богдан Глядик

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело