Чи обов’язково потрібно вмикати ближнє світло фар під час дощу?

12
Лип
2022

За декілька років, ми уже добре пам’ятаємо, що з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар.

Виконання цього правила сприяє безпеці дорожнього руху, адже робить автомобіль більш помітним на дорозі, водій іншого автомобіля зможе швидше помітити його. Однак, у вказаний період, не завжди є якісь додаткові перешкоди, які погіршують видимість. наприклад, і в зимовий час, в день, може бути сонячна спокійна погода, коли автомобіль, нібито непогано видно.

Але, правило є правило. За межами населених пунктів, у визначений час року, усі автомобілі повинні рухатися у світлу пору доби з увімкненими фарами.

Однак, обов’язку вмикати ближнє світло фар у світлу пору доби, в умовах, коли видимість дійсно обмежена, в українському законодавстві нема. Кожного разу, коли починається сильний дощ, туман, снігопад як за межами міста, так і в населеному пункті, більшість водіїв “економлять” лампи фар та рухаються без додаткового виділення себе на дорозі. Українське законодавство не вимагає від водія вмикати ближнє світло фар під час дощу, туману.

Читайте також про безпеку дорожнього руху по-естонськи.

Таке упущення є досить небезпечним з позиції безпеки дорожнього руху. Думаю кожний без виключення водій неодноразово був незадоволений тим, що в дощ повз нього їздять “невидимі” автомобілі. І це при тому, що практично кожний інструктор в автошколі розповідає про таке правило безпеки дорожнього руху.

Так, в умовах недостатньої видимості (сніг, дощ, туман), обов’язково потрібно здійснювати рух у світлу пору доби з увімкненим ближнім світлом фар (і в населених пунктах, і за їх межами) в Австрії, Бельгії, Великій Британії, Угорщині, Німеччині, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Румунії, Хорватії.

Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Чехія, Данія, Естонія, Литва, Латвія, Сербія, Швейцарія, Швеція, Норвегія, Словакія, Словенія, Фінляндія, вимагають від водіїв здійснювати рух із увімкненим ближнім світлом фар круглорічно (як в населених пунктах, так і за її межами), незалежно від погодніх умов, тобто завжди.

Як вважаєте, потрібно в Україні вводити обов’язок до водіїв вмикати ближнє світло фар (саме ближнє світло фар, не ДХВ, не “габарити”) під час недостатньої видимості? Пишіть, будь ласка, свої думки у нас в соціальних мережах, під відповідним дописом (Instagram, Facebook, Telegram, Twitter).

Раніше АвтоЮрист розповідав про зимові шини та сезонну відповідальність водіїв.

Повернення водійських прав
Справи про стягнення шкоди за пошкодження ТЗ
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)
Оскаржити штраф за порушення ПДР

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про позбавлення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по кримінальних справах Богдан Глядик

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело