Судові засідання онлайн і подовжені строки адмінвідповідальності – новий законопроект

5
Лип
2022

Притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення відповідних правопорушень, у т.ч. за порушення Правил дорожнього руху, повинно відбуватися у визначені строки. 

Кодекс України про адміністративні правопорушення в діючій сьогодні редакції, передбачає, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через три місяці з дня його виявлення.

Адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані сп’яніння або відмова пройти огляд на стан сп’яніння у встановленому порядку), може бути накладено протягом одного року з дня його вчинення.

Однак, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає збільшення строків накладення адміністративного стягнення за вчинені адміністративні правопорушення. 

Пропонується, що під час дії правового режиму воєнного стану в Україні перебіг строків, визначених цією статтею, продовжується у два рази або до дня припинення або скасування режиму воєнного стану в установленому законодавством порядку.

Фактично мова йде про те, що, у випадку прийняття законопроекту, наприклад за керування у стані сп’яніння, водій може понести відповідальність через два роки після фактичного вчинення правопорушення.

Також законопроект передбачає “узаконення” участі в розгляді справи про адміністративне правопорушення в режимі онлайн. Пропонується передбачити, що під час дії правового режиму воєнного стану в Україні особи, які беруть участь у провадженні в справі про адміністративне правопорушення можуть брати участь у судовому провадженні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Фактично, відвідувати суд не буде потреби, так як участь в судовому засіданні можна брати в онлайн режимі зі свого смартфону.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що страхові суми за договорами ОСЦПВ збільшено з 1 липня.

Повернення водійських прав
Справи про стягнення шкоди за пошкодження ТЗ
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по кримінальних справах Богдан Глядик

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело