Штраф за порушення правил використання номерних знаків

16
Тра
2022

У Верховній Раді хочуть посилити адміністративну відповідальність за порушення правил використання номерних знаків на транспортних засобах.

Пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення нормою, яка передбачатиме відповідальність за порушення вимог законодавства щодо використання номерних знаків транспортних засобів.

Керування або експлуатація водієм транспортного засобу без номерного знака, з номерним знаком, що не належить цьому засобу або не відповідає встановленим зразкам або вимогам, з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, перевернутим чи неосвітленим, закритим, іншими предметами (в тому числі прозорими), з нанесенням стороннього покриття або застосуванням сторонніх матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію забрудненим номерним знаком, якщо така забрудненість не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, a так само вчинення інших дій спрямованих на умисне приховування номерного знаку, каратимуть накладенням штрафу в розмірі 850 гривень.

Окреме покарання передбачається для водіїв, які використовують транспортний засіб із незаконно встановленими номерними знаками Збройних Сил України, Нацгвардії України, Державної прикордонної служби, ДСНС, Держспец служби транспорту, Держслужби спецзв’язку і захисту інформації або Національної поліції України – штраф у розмірі 1700 грн.

Якщо незаконне використання спецномерів буде допущено повторно, водію загрожуватиме штраф в розмірі 3400 грн. та позбавлення водійських прав до 6 місяців.

Однак, є й дещо дивне в законопроекті.

Вводячи нову норму в Кодекс про адміністративні правопорушення, законодавець пропонує прибрати таку ж норму із статті 121 Кодексу, за якою передбачено покарання за порушення правил використання номерних знаків (відсутня уточнююча норма по спецномерах) – штраф 850 грн. Однак, за такі ж порушення, вчинені повторно, сьогодні передбачене покарання у виді штрафу в розмірі 1700 грн. або громадські роботи 30-40 год., з можливим оплатним вилученням транспортного засобу.

Нова ж норма не передбачає покарання за повторність порушень (окрім спецномерів). Таким чином, водій, який матиме бажання уникнути штрафу, за порушення, які фіксуються в автоматичному режимі, зможе, наприклад наносити різні плівки на номерні знаки і за кожний раз, коли його фізично упіймають за таким порушенням він платитиме лише 850 грн.

Раніше АвтоЮрист розповідав все про автоматичну фіксацію порушень ПДР.

Повернення водійських прав
Справи про стягнення шкоди за пошкодження ТЗ
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по кримінальних справах Богдан Глядик

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело

ВАЖЛИВО! Сьогодні ми працюємо! Ми вважаємо, що для України, для нашої перемоги це важливо. Як мінімум наша робота дозволяє нам, разом з Вами підтримувати українську економіку та Українську Армію! Детальніше ТУТ.

Слава Україні! Скоро буде наша перемога!