Дрібний електротранспорт буде їздити по тимчасових правилах

25
Сер
2021

Доки законопроект про дрібний електротранспорт збирає пил на полицях Верховної Ради, чекаючи коли ж у народних обранців дійдуть руки до вирішення такої проблеми в дорожньому русі, у Мінінфраструктури затвердили Тимчасовий порядок користування персональним електротранспортом. Основне завдання Тимчасового порядку розібратися все ж хто ж це такий той дрібний електротранспорт і які вимоги поширюються на користувачів моноколіс, гіроскутерів, сигвеїв, електросамокатів тощо.

Згідно зазначеного Тимчасового порядку, персональним дрібним електротранспортом (ПДЕ) є пристрій, який обладнаний звичайно ж електродвигуном та одним, двома або й трьома колеса. Обов’язковою умовою віднесення пристрою до ПДЕ ж відсутність на такому сидіння, а користуватися ним одночасно може тільки одна людина (тобто рух здійснює тільки сам користувач, без “пасажирів”).

Безумовно, увагу приділено й електродвигуну, зокрема його потужності, яка не повинна бути більшою за 1 кВт. Маса ПДЕ – до 20 кг.

Користувачу ПДЕ заборонять рухатися у стані сп’яніння. Також користувач повинен буде виконувати усі вимоги ПДР та правил безпеки дорожнього руху (саме так загально, принаймі те, що вдалося знайти). Користуватися смартфоном, розмовляти по телефону, читати повідомлення, знімати відео в Tik Tok під час руху забороняють. Обов’язком користувача буде й стежити за справністю свого ПДЕ.

Разом з цим, Тимчасовим порядком передбачено, що рух на ПДЕ буде здійснюватися по пішохідних доріжках і тротуарах.

На даний час Тимчасовий порядок у вільний доступ ще не викладено (на час підготовки цієї замітки), тому з нетерпінням чекаємо на документ. Однак, навіть якщо зазначена інформація підтвердиться, питань до такого Порядку буде багато. Як мінімум, основним буде питання юридичного значення такого документу та обов’зку його виконувати.

Раніше АвтоЮрист розповідав про судові рішення, якими вирішувалося чи є електросамокат транспортним засобом.

Оскарження штрафів за порушення ПДР
Справи про повернення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело