Обирай страхову компанію свідомо – позбав роботи свого адвоката

12
Лип
2021

Чим менше страхова компанія виплатить коштів, тим більше вона заробить. Саме це завжди в голові у нас, коли необхідно починати займатися справами про отримання страхового відшкодування по ДТП.

Думаю не варто переконувати, що із 45 страхових компаній, які мають право здійснювати діяльність з обов’язкового автострахування, одиниці виконують свої зобов’язання добросовісно, чітко дотримуючись вимог законодавства.

Це не означає, що такі СК виплатять кошти одразу, як тільки заявник зажадає та ще й у більшій сумі, ніж потрібно (див. перше речення). Такі СК також відмовляють у виплаті, також виплачують менше, ніж нам би хотілося. Однак, кожне рішення таких СК є аргументованим і ми розуміємо чому саме так, а не інакше.

Натомість ряд інших СК не виплачують відшкодувань або дуже сильно затягують такі виплати (в порушення чітко визначених законом строків), не повідомляють жодної інформації про хід розгляду справи, безпідставно (не аргументуючи) занижують страхові виплати тощо.

Здавалося б, потрібно порекомендувати значно серйозніше підходити до вибору страхової компанії. Однак, а як мені, тому, хто вибрав дійсно надійну СК, із “ім’ям” на світовому ринку, із мегахорошою репутацією, вплинути на вибір іншого водія, страхова компанія якого, у випадку, якщо він буде винний в ДТП, буде здійснювати виплати?

В Європі ринок обов’язкового автострахування діє за принципом “прямого врегулювання”. Це коли ваша страхова компанія виплачує вам страхове відшкодування, а вже потім розбирається із страховою компанією винуватця ДТП чи з ним самим.

В Україні уже давно говорять про необхідність саме такої реформи. Однак поки що “вже давно тільки говорять”.

У 2016 році ряд страхових компаній (їх тоді було, якщо не помиляюся 17, сьогодні – 14) підписали між собою договір, згідно якого фактично впровадилося це “пряме врегулювання”, але, поки що, на добровільних засадах. Якщо учасником ДТП стали транспортні засоби, забезпечені згідно договору ОСЦПВ у СК, які є підписантами договору, тоді потерпілий має право звернутися за відшкодуванням до своєї СК і отримати кошти там.

А тому, моя порада, при укладенні договору ОСЦПВ, почніть вивчення СК, які беруть участь у такому прямому врегулюванні – перелік СК.

Ряд страхових компаній пішли далі і запровадили в себе окремий страховий продукт – щось по типу “автоцивілка прямого врегулювання”. уклавши такий договір із СК, у випадку, якщо ви потерпілий в ДТП, ви також матимете право звернутися за страховим відшкодуванням до своєї СК, а не до СК винуватця. І в такому разі не буде мати значення чи інша СК є учасником вищеописаного договору між СК про пряме врегулювання.

Тому, при виборі страховика, перевірте чи є така пропозиція і, за можливості (така послуга доступна зазвичай за додаткову плату) скористайтеся нею.

Але, найважливішим при виборі СК є якість цієї СК, тобто, наскільки така СК виконує свої зобов’язання. Одним із способів перевірити це є рейтинг “Світлофор”, який кожного кварталу у себе на сайті публікує МТСБУ – рейтинг тут.

Виважено обравши страхову компанію, з якою укладати договір обов’язкового страхування цивільноправової відповідальності власників транспортних засобів, ми тим самим виконуємо й корисну функцію. Ми, як санітари, вичищаємо ринок від недобросовісних страхових компаній. Крім цього, якість нашої страхової компанії, спрощує як наше життя та життя потерпілого, у випадку, коли ми винні в ДТП, так і наше життя, коли винний в ДТП інший водій.

Адвокат Богдан Глядик

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

До речі, не забувайте про можливість оформлення ДТП по європротоколубільше тут.