Ліміт страхового відшкодування при ДТП хочуть збільшити

10
Бер
2021

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, який повинен змінити підхід до встановлення максимальних сум страхового відшкодування при ДТП за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Сьогодні максимальна страхова сума при завданні в ДТП шкоди майну – 130000 грн., а при завданні шкоди життю, здоров’ю – 260000 грн. Такі розміри страхових сум встановлені рішенням Нацкомфінпослуг. В самому ж законі “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” ці суми 50 тис. грн. і 100 грн. відповідно.

Зареєстрованим законопроектом народні обранці пропонують змінювати страхові суми по обов’язковому автострахуванню декілька разів на рік, так як їх прив’язують до мінімальних заробітних плат.

Пропонується, що розмір страхової суми за шкоду, заподіяну майну потерпілих, буде становити 30 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законом на дату настання страхового випадку на одного потерпілого (станом на сьогодні – 180 тис. грн.). Розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих, буде становити 60 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законом на дату настання страхового випадку на одного потерпілого (станом на сьогодні – 360 тис. грн.).

Фактично, як виходить із тексту законопроекту, при укладанні договору страхування страхова сума може бути однією, а при настанні страхового випадку вже іншою. Можемо припустити, що такі умови можуть вплинути й на вартість такого договору.

Разом з цим, збільшити страхову суму за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів можна й сьогодні. Більшість страхових компаній пропонують добровільно збільшити максимальний розмір страхового відшкодування аж до 1 млн. грн. (тобто 130 тис. грн. по обов’язковому страхуванню і додатково до 1 млн. грн. по добровільному страхуванню). Зазвичай вартість такого добровільного страхування значно менша за вартість полісу обов’язкового автострахування.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав про кримінальну відповідальність за п’яне ДТП з потерпілими.

Оскарження штрафів за порушення ПДР
Справи про повернення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело