Кримінальна відповідальність за п’яне ДТП з потерпілими

23
Лют
2021

При ДТП з потерпілими, винному водію загрожує кримінальна відповідальність. Про це знає напевно кожний учасник дорожнього руху. Та й ми і писали про це тут на сайті та в наших соціальних мережах, і говорили у нас на Ютуб-каналі неодноразово.

В залежності від наслідків такої ДТП, кримінальне покарання може бути від штрафу до позбавлення волі строком на 10 років. Плюс додаткове покарання – позбавлення водійських прав до трьох років. Детальніше про кримінальну відповідальність за ДТП з потерпілими читайте тут.

Днями Верховна Рада проголосувала за зміни у Кримінальний кодекс, які внесли зміни в кримінальній відповідальності за ДТП з потерпілими.

Відповідальність за ДТП, про яку йдеться вище є актуальною сьогодні. Однак, якщо сьогодні стан сп’яніння винного в ДТП водія є лише обставиною, що обтяжує відповідальність, то за новими нормами, ДТП з потерпілими, яка вчинена нетверезим водієм буде кваліфікуватися за новою нормою і відповідальність за таку дорожню аварію буде іншою.

Народні депутати доповнили Кримінальний кодекс нормою, яка передбачає, що за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, кримінальне покарання буде у виді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

Якщо такі ж порушення призведуть до отримання потерпілим тяжких травм, водію загрожуватиме покарання у виді позбавлення волі строком від 3 до 8 років та обов’язкове позбавлення прав на строк від 5 до 8 років.

Від 5 до 10 років позбавлення волі та позбавлення водійських прав на 5-10 років передбачено за ДТП, вчинене у стані сп’яніння, якщо потерпілий загинув.

А якщо порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, призведе до смерті декількох осіб, винному загрожуватиме кримінальне покарання у виді позбавлення волі строком від 7 до 12 років та позбавлення права керувати транспортними засобами строком від 7 до 10 років.

Важливо! Кримінальне покарання – позбавлення волі за такі кримінальні правопорушення тільки реальне, без можливості звільнення від кримінальної відповідальності чи звільнення від відбування покарання з випробуванням (в народі умовний строк).

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав, що в ДТП з пішоходом водій може понести кримінальну відповідальність, навіть якщо ПДР порушив пішохід.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело