Кримінальна відповідальність за ДТП для нетверезого водія (не)можлива

8
Січ
2021

Стан сп’яніння водія під час ДТП не може бути самостійною і безпосередньою причиною ДТП та наслідків, які настали після ДТП. При ДТП з потерпілими, водія можна притягнути до кримінальної відповідальності не за будь яке порушення правил дорожнього руху, а тільки за ті порушення, які є безпосередньою причиною ДТП та наслідків від такої ДТП.

Стан сп’яніння водія сам по собі не призводить до отримання потерпілими травм або смерті потерпілих. Фактично стан алкогольного, наркотичного чи будь якого іншого сп’яніння не є безпосередньою причиною настання суспільно-небезпечних наслідків, які передбачені статтею 286 Кримінального кодексу України, а тому водія не можна притягнути до кримінальної відповідальності через те, що він, будучи у стані сп’яніння, став учасником ДТП.

Стан сп’яніння водія може лише характеризувати певний стан водія, який міг сприяти допущенню інших порушень ПДР, які у свою чергу можуть бути в причинному зв’язку із наслідками, передбаченими ст. 286 КК України.

Разом з цим, стан сп’яніння, в розумінні кримінального закону, є обставиною, яка, у випадку доведення вини водія у вчиненні ДТП з потерпілими, обтяжує покарання, тобто схиляє суд до застосування більш жорсткої санкції з можливих.

Дуже часто, в справах по ДТП з потерпілими, водія вважають винним в завданні травм чи смерті потерпілих тільки через те, що він перебував у стані сп’яніння. Разом з цим, для притягнення водія до кримінальної відповідальності цього порушення абсолютно не достатньо.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав, що порушивши ПДР, водій може бути невинним в ДТП з потерпілими.

P.S. Згідно ч. 1 ст. 286 КК, за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, передбачена кримінальна відповідальність у виді штрафу від 51 тис. грн. до 85 тис. грн., або виправні роботи на строк до 2 років, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Згідно ч. 2 ст. 286 КК, якщо у випадку ДТП потерпілі отримають тяжкі травми або потерпілий загине в наслідок ДТП, винному водію загрожує кримінальне покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Згідно ч. 3 ст. 286 КК, якщо в ДТП загине два і більше потерпілих, водію загрожує кримінальна відповідальність – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, а також додаткове покарання – позбавлення водійських прав до 3 років.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело