ДТП з потерпілими: чи може стан сп’яніння бути причиною наслідків, передбачених ст. 286 КК України

29
Лют
2020

Адвокат по ДТП з потерпілимиДТП з потерпілими може розслідуватися за правилами кримінального провадження у випадку, якщо потерпілий отримає травми середньої тяжкості, тяжкі травми або потерпілий загине в ДТП.

Стаття 286 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом. Однак, для кримінальної кваліфікації за цією нормою, порушення правил безпеки дорожнього руху повинне мати відповідний наслідок, тобто потерпілі повинні отримати середня або тяжкі травми або потерпілі гинуть.

Для того щоб суд міг винести вирок, яким встановлено вину водія в ДТП, потрібно обов’язково встановити 1) у чому саме полягали названі у цій статті (ст. 286 КК) порушення; 2) які норми правил безпеки дорожнього руху не додержано; 3) чи є причинний зв`язок між цими порушеннями та передбаченими законом суспільно небезпечними наслідками.

Для того щоб водія можна було обвинуватити за ст. 286 КК, недостатньо обвинуватити його у будь-якому з порушень правил безпеки дорожнього руху, необхідно вказати конкретні правопорушення, які створюють реальну можливість настання суспільно небезпечних наслідків, передбачених у ч.1, 2 або 3 статті 286 КК, і перебувають з ними у причинному зв`язку.

Допущені водієм порушення ПДР можуть бути умовно поділені на дві групи:

а) порушення, які самі по собі (без порушення інших правил ПДР) не здатні викликати суспільно небезпечні наслідки, зазначені у ст. 286 КК України (наприклад, керування транспортним засобом без посвідчення водія, не зареєстрованим, або без належного номерного знаку, керування ТЗ у стані сп’яніння тощо);
б) порушення, які самі по собі (навіть без будь-яких інших додаткових факторів) містять реальну можливість настання суспільно небезпечних наслідків і тим самим виступають як головна, вирішальна умова, без якої наслідки не настали б і яка з неминучістю викликає (породжує) їх у конкретній ДТП, що мала місце (наприклад, порушення правил перестроювання транспортних засобів (п. 10.3 ПДР), розвороту (п. 10.7 ПДР), заборони виїзду на зустрічну смугу руху транспорту (п. 11.4 ПДР), перевищення швидкості руху (п. 12.4 ПДР) тощо).

Адвокат по ДТП Богдан Глядик – т. 067 157-24-14 (захист підозрюваних, обвинувачених у кримінальному провадженні по ст. 286 КК)

Коли розглядається кримінальна справа по ДТП, суд зобов`язаний виявити, встановити і вказати порушення ПДР, які мали місце під час конкретної ДТП, але водночас він повинен чітко зазначати у вироку, які саме з цих порушень були причиною настання наслідків, передбачених ст.286 КК України, тобто знаходилися у причинному зв`язку з ними, а які з цих порушень виконали лише функцію умов, що їм сприяли.

Сторона обвинувачення зобов’язана доводити причинно-наслідковий зв’язок між конкретним порушенням і конкретним наслідком такого порушення. Враховуючи це, варто зазначити, що не завжди, наприклад, стан сп’яніння водія може бути причиною ДТП. Більше того, стан сп’яніння водія у кримінальній справі по ДТП є лише причиною, що обтяжує кримінальну відповідальність, яка враховується лише після того як водія визнано винним.

Адвокат по ДТП, що здійснює захист водія, якого підозрюють або обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ст. 286 КК, повинен обов’язково звертати увагу на відсутність причинно-наслідкового зв’язку між порушеннями, допущеними водіями, і негативними наслідками в результаті ДТП, так як дуже часто сторона обвинувачення намагається за будь яку ціну зробити водія винним.

Саме в питанні керування транспортним засобом у стані сп’яніння це особливо важливо. Офіційно суспільство дуже негативно сприймає керування транспортними засобами водіями, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Зазвичай, достатньо лише факту перебування водія за кермом у нетверезому стані щоб уже оголосити його винним в ДТП (на презумпцію невинуватості ніхто уваги не звертає).

В таких справах, часто закривають очі на презумпцію невинуватості слідчі, прокурори, інколи й судді. Якщо керував ТЗ у стані сп’яніння – винний в ДТП з потерпілими.

Як уже зазначив вище, сам стан сп’яніння водія не є тим порушенням, в результаті якого настав негативний наслідок, передбачений ст. 286 Кримінального кодексу України (потерпілий отримав травми середньої тяжкості, тяжкі травми або загинув). Причиною такого наслідку може бути виїзд водія на зустрічну смугу, проїзд на забороняючий сигнал світлофора, рух із перевищенням дозволеної або безпечної швидкості.

Але особливо актуальним питання причинно-наслідкового зв’язку між станом сп’яніння водія і наслідком, передбаченим законом є у справах по ДТП з пішоходом. Пішохід різко вибіг на пішохідний перехід, водій, який кермував авто на підпитку не встиг зреагувати. В таких справах водій автоматично стає підозрюваним і обвинуваченим. Слідчі не приділяють багато уваги щоб розібратися в тому, чи дійсно водій винний.

Тому, під час розслідування кримінального провадження по ст. 286 КК України, слідство повинно встановити які ж саме порушення правил безпеки дорожнього руху допустив водій, які стали причиною отримання потерпілим відповідних травм або смерті потерпілих.

До речі, якщо відійти від питання стану сп’яніння водія, можна привести й інший приклад. Перевищення швидкості руху не завжди є тим порушенням, внаслідок якого настають негативні наслідки. Якщо адвокат по ДТП на досудовому слідстві докаже, що навіть, якщо б водій їхав із допустимою швидкістю руху, він не міг би уникнути наїзду на пішохода, то такого водія не можна притягати до кримінальної відповідальності за перевищення швидкості.

Взагалі, звичайно, сідати за кермо у стані сп’яніння не потрібно. Не потрібно й перевищувати швидкість і порушувати правила обгону.

Згідно ст. 286 Кримінального кодексу порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспортного засобу передбачає кримінальну відповідальність: 1) якщо потерпілий отримав середньої тяжкості ушкодження – обмеження волі до трьох років, з можливим позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки; 2) якщо потерпілий отримав тяжкі травми або загинув – від 3 до 8 років позбавлення волі, також можливе позбавлення водійських прав до 3 років; 3) якщо загинуло декілька потерпілих – від 5 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами до 3 років.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав саме про кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Справи про позбавлення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по ДТП: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал