Порушення правил зупинки, стоянки. Евакуатор

20
Лют
2020

Порушення правил зупинки і стоянки передбачає адміністративну відповідальність у виді штрафу. В залежності від наслідків такого порушення штраф може бути 255 грн. (якщо припаркований з порушеннями транспортний засіб не створює перешкоди чи небезпеки для руху) і 510 грн. (якщо припаркований з порушеннями транспортний засіб створює перешкоду чи небезпеку для руху).

Також порушенням є зупинка чи стоянка транспортних засобів на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку чи стоянку лише транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю. За таке порушення передбачено штраф від 1020 до 1700 грн.

Неоплата вартості послуг паркування також передбачає штраф – 20-кратний розмір вартості години паркування.

Якщо автомобіль припаркований з порушенням ПДР і при цьому створює перешкоду або небезпеку для дорожнього руху, такий автомобіль можуть тимчасово затримати і доставити на майданчик тимчасового тримання транспортних засобів.

Не так давно в Україні почали діяти законодавчі норми, які дозволяють слідкувати за дотриманням правил паркування, зупинки і стоянки не лише поліцейським, але й інспекторам з паркування (представникам органу місцевого самоврядування). Інспектори з паркування мають усі ті ж самі повноваження у сфері паркування, зупинки і стоянки що й патрульні поліцейські. Інспектори можуть накладати штраф за порушення, ініціювати евакуацію транспортного засобу на майданчик тимчасового тримання ТЗ.

Як уже зазначили, просто так евакуювати автомобіль не можна. Доставлення транспортного засобу на майданчик тимчасового тримання за порушення правил зупинки і стоянки можливе тільки якщо автомобіль створює небезпеку або перешкоду для руху.

Щоб уникнути двозначного трактування «небезпеки і перешкоди для руху», законодавець чітко виписав усі обставини, при яких можна вважати, що розміщення транспортного засобу є таким, яке суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху.

Отже евакуація можлива якщо транспортний засіб:

1) поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;
2) розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме:
а) на залізничних переїздах;
б) на трамвайних коліях;
в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
г) на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;
ґ) на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;
д) на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;
е) ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності – ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;
є) ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;
ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд транспортного засобу, що зупинився;
з) ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
и) розташовано на позначених відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою місцях, призначених для паркування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома);
3) своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;
4) розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
5) розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;
6) перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
7) порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Зверніть увагу, що повернення затриманого транспортного засобу відбувається лише після сплати штрафу за вчинене правопорушення та оплати вартості послуг із транспортування та/або зберігання транспортного засобу.

Доречі, я категорично не погоджуюся з прив’язкою оплати штрафу за порушення ПДР до повернення затриманого транспортного засобу. Штраф – це покарання за вчинене правопорушення, а евакуація – спосіб усунення небезпеки чи перешкоди.

Тепер щодо вартості такого задоволення як паркування у недозволених місцях.

Про штраф я уже написав – 510 грн. (розглядаємо варіант, що автомобіль створює перешкоду або небезпеку руху).
Вартість послуг евакуатора: 720 грн., якщо вага транспортного засобу не перевищує 2 т.; 840 грн. – вага ТЗ від 2 до 3 тон; 1020 грн., якщо автомобіль важить понад 3 т.
Зберігання автомобіля на майданчику тимчасового тримання також платне: 144 грн/доба. Починаючи з восьмої доби вартість зберігання – 24 грн/доба.

Що робити, коли ви не знайшли свій автомобіль на місці, де його припаркували.

У більшості автовласників в такому випадку перша думка про те, що автомобіль викрали. В такому випадку телефонуйте на 102. За цим номером вам зможуть повідомити чи ваш автомобіль евакуйовано.

Переконавшись, що ваш автомобіль евакуйовано, далі їдете в управління поліції, де отримуєте постанову в справі про адмінправопорушення, за якою потрібно буде сплатити штраф.

Там же дізнаєтеся адресу, куди доставили ваш автомобіль. Уже на місці зможете здійснити усі необхідні платежі, після чого заберете автомобіль.

Важливо. Не залишайте в автомобілі свої документи (водійське посвідчення і свідоцтво про реєстрацію ТЗ), вони вам знадобляться для того щоб повернути автомобіль.

Раніше АвтоЮрист розповідав про нові штрафи за порушення ПДР у 2020 році.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Повернення водійських прав
Кримінальні справи по ДТП (ст. 286 КК України)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал