Огляд водіїв на стан сп’яніння в установленому порядку

6
Тра
2019

Стаття 130 КУпАП передбачає відповідальність за 1) керування водіями транспортними засобами у стані будь якого сп’яніння, 2) відмову пройти огляд на стан сп’яніння у встановленому порядку та 3) передачу керування автомобілем водію, який перебуває у стані сп’яніння.

Немає значення, яке саме з цих правопорушень буде вчинено, відповідальність однакова: позбавлення водійських прав на рік та адміністративний штраф – 10200 грн.

Якщо протягом року особою буде вчинено повторно одне із зазначених правопорушень, їй буде загрожувати позбавлення прав на три роки та штраф в розмірі 20400 грн.

До водіїв, які протягом року попадуться втретє (або й більше разів) за нетверезим водінням або які відмовляться пройти огляд на стан сп’яніння буде застосовано покарання у виді позбавлення водійських прав на десять років та адміністративний штраф у розмірі 40800 грн.

Але така відповідальність очікує на водіїв, які вчинять такі правопорушення до кінця 2019 року. З 2020 року нетверезе водіння уже передбачатиме кримінальну відповідальність.

Проте поки що розглянемо те, що діє у 2019 році. Розглянемо саме нетверезе водіння та відмову пройти огляд на стан сп’яніння.

Згідно Правил дорожнього руху, водіям забороняється керувати транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Пункт 2.5 ПДР зобов’язує водія на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Основний закон, який регламентує питання проведення огляду водіїв на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння – Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Норми цього закону передбачають, у разі, якщо у поліцейського виникає підозра, що водій перебуває у стані сп’яніння, водій повинен пройти огляд на стан сп’яніння на місці зупинки із застосуванням спеціальних технічних приладів. До проведення такого огляду обов’язково залучаються два неупереджені свідки.

Якщо водій незгідний з результатами огляду на місці за допомогою спецтехзасобів або якщо водій відмовляється пройти огляд на стан сп’яніння на місці, патрульний поліцейський зобов’язаний запропонувати водію пройти такий огляд у медичному закладі.

Якщо ж водій відмовиться пройти огляд і у медичному закладі, тоді водія притягатимуть до адміністративної відповідальності за відмову пройти огляд на стан сп’яніння у встановленому порядку.

Саме дотримання встановленого порядку є основним для притягнення водія до відповідальності згідно ст. 130 КУпАП, оскільки пряма норма цього кодексу чітко визначає, що огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням встановленого порядку, вважається недійсним.

Крім черговості етапів проведення огляду (спочатку на місці, потім в лікарні), важливе значення мають й інші процедурні питання: наявність незаангажованих свідків, огляд повинен проводитися не пізніше як через дві години з моменту виникнення підстав для цього (фактично – зупинка водія), використання дозволених для цього технічних засобів.

Всі ці елементи в цілому складають «встановлений порядок» проведення огляду водіїв на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції. Якщо б хоч один елемент недотриманий, як уже зазначалося вище, закон визнає такий огляд недійсним, а тому притягнути водія до відповідальності за законом неможливо.

Після складання адмінматеріалу, поліцейський відправляє справу до суду. Справу може розглядати суд за місцем проживання особи, яку притягають до відповідальності або за місцем вчинення правопорушення.

Саме суд буде розглядати усі докази вчинення правопорушення та правомірності складання матеріалів. Тому до судового засідання потрібно сумлінно готуватися: детально вивчити наявні матеріали справи, підготувати докази, клопотання, письмові пояснення, підкріпити свою позицію нормами діючого законодавства тощо.

Раніше АвтоЮрист розповідав, що президент підписав закон про кримінальні проступки.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи ДТП
Повернення водійських прав

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, ✔ захист у кримінальному провадженні, ✔ слідчі дії (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання міри запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про позбавлення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ спори із страховими компаніями, ✔ справи про стягнення шкоди, отриманої в ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 до 9.00 та у вихідні – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах:
Facebook.com/AutoYrist, Instagram.com/AutoYrist, Twitter.com/AutoYrist та канал YouTube.com/BogdanGlyadyk