Обов’язкове автострахування пропонують здійснювати за новими правилами

2
Кві
2019

Страхові виплати при ДТП страхові компанії будуть здійснювати за новим законом. У Верховній Раді зареєстрований законопроект, який встановлює інші правила.

Зокрема, законопроект передбачає отримання потерпілим страхового відшкодування за правилами прямого врегулювання страхових випадків. Потерпілий в ДТП має право подати заяву про страхове відшкодування у зв’язку з пошкодженням або фізичним знищенням належного йому транспортного засобу безпосередньо страховику потерпілого, якщо такий потерпілий не подав таку заяву страховику відповідального.

Фактично це означає, що потерпілий має право отримати страхове відшкодування від страхової компанії, з якою у нього укладено договір страхування, а не від страхової компанії водія-винуватця в ДТП.

Сьогодні така можливість на рівні закону не прописана. Однак, за сприяння МТСБУ ряд страхових компаній (їх шістнадцять. З повним списком можете ознайомитися тут) підписали договір, який дозволяє пряме врегулювання.

Страхове відшкодування страховик повинен здійснити протягом 60 днів з дня отримання відповідної заяви. Однак в окремих випадках строк виплати відшкодування може залежати від інших обставин. Так, якщо справа розглядається в суді, страхове відшкодування страхова компанія має виплатити протягом 10 днів з дня, коли страховику стало відомо, що рішення суду вступило в силу.

Обов’язок виплатити кошти може виникнути у страхової компанії і швидше. Страховик повинен виплатити кошти протягом 10 днів з дня погодження із заявником розміру виплати.

Діючий закон передбачає, що страховик повинен виплатити відшкодування протягом 15 днів з дня прийняття рішення про таку виплату, але не пізніше 90 днів після отримання відповідної заяви.

Закон також змінює обов’язок виплати страхового відшкодування МТСБУ. Сьогодні МТСБУ здійснює виплату за неплатоспроможну страхову компанію після визнання такого страховика банкрутом і його ліквідації.

Однак законопроект передбачає, що обов’язок такої виплати в МТСБУ виникатиме раніше. Зокрема, якщо у страховика виникне заборгованість перед МТСБУ строком у два місяці це стане причиною для виключення страховика із членів МТСБУ. Після цього МТСБУ перебирає на себе зобов’язання по виплаті страхового відшкодування за зобов’язаннями цієї страхової компанії.

Раніше АвтоЮрист розповідав про штраф за ненадання поліцейському полісу автострахування.

Оскарження штрафів ПДР
Стягнення шкоди
Повернення водійських прав

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, ✔ захист у кримінальному провадженні (ст. 286 КК України), ✔ слідчі дії (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання міри запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про позбавлення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ спори із страховими компаніями, ✔ справи про стягнення шкоди, отриманої в ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 до 9.00 та у вихідні – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах:
Facebook.com/AutoYrist, Instagram.com/AutoYrist та канал YouTube.com/BogdanGlyadyk

Кримінальна справа ДТП (ст. 286 КК України)