Порушення правил зупинки і стоянки. Притягнення до відповідальності по новому

7
Кві
2018

Закон, який регулюватиме питання притягнення до адміністративної відповідальності порушників правил зупинки, стоянки і паркування підписаний президентом і уже офіційно опублікований, що дозволило чітко розуміти коли нові правила запрацюють.

Наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів. Цей закон передбачає новий порядок виявлення порушників правил паркування, зупинки і стоянки та притягнення їх до відповідальності.

Читайте також: Стало достовірно відомо коли запрацює новий закон про паркування

Крім патрульних поліцейських фіксувати порушення і притягати порушників до відповідальності матимуть право й т.з. інспектори з паркування, які будуть представниками органу місцевого самоврядування.

Фіксація порушення здійснюватиметься за допомогою спеціальних технічних засобів. Інспектор з паркування робитиме не менше двох фотографій автомобіля, який стоїть із порушенням вимог ПДР. Фото робитимуться із зазначенням часу, а також прив’язкою (за допомогою GPS) до місцевості.

Постанова/повідомлення

Миттєво, за номерним знаком транспортного засобу встановлюватимуть власника транспортного засобу та оформлятимуть постанову про притягнення до відповідальності. Копію такої постанови залишатимуть на лобовому склі автомобіля.

У постанові вказуватимуть суть правопорушення, адресу інтернет сторінки та код доступу для того щоб власник автомобіля, на якій буде розміщено фото/відео порушення. Крім цього в постанові зазначатимуть реквізити, за якими можна сплатити штраф.

Якщо ж встановити власника автомобіля на місці порушення не буде можливо, інспектор оформлятиме повідомлення, яке також залишатиме на лобовому склі.

На наступний день, оригінал постанови надсилатиметься власнику автомобіля за зареєстрованою в базі МВС адресою.

Протягом десяти днів з дня залишення на лобовому склі повідомлення або копії постанови, можна буде сплатити половину штрафу і постанова вважатиметься виконаною. Пільговий період для сплати штрафу у 10 днів надаватиметься ще раз: після отримання оригіналу постанови.

Для встановлення власника транспортного засобу, за запитом посадових осіб уповноважених підрозділів Національної поліції, інспекторів з паркування відповідні органи Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України зобов’язані надавати відомості про належного користувача транспортного засобу, фізичну особу, керівника юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, особу, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи, з обов’язковим дотриманням Закону України «Про захист персональних даних».

Як бачимо, автори законопроекту піклуються про збереження даних автовласника, посилаючись на закон про захист персональних даних. Однак, чи буде забезпечено збереження персональних даних, якщо на лобовому склі автомобіля залишатимуть копію постанови в справі про адміністративне правопорушення, в якій буде зазначатися повне ім’я особи, адреса проживання, можливо й контактний номер телефону?

Евакуація

Інспектор з паркування матиме право ініціювати евакуацію транспортного засобу. Тимчасове затримання автомобіля шляхом доставляння на майданчик для тимчасового тримання буде лише у випадку, якщо розміщення автомобіля створюватиме перешкоду або небезпеку для дорожнього руху.

Разом з цим, закон конкретизує випадки, коли евакуація буде здійснюватися. Даний перелік буде вичерпним.

Отже, в законі зазначено, що розміщення транспортного засобу є таким, що суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху, якщо транспортний засіб:

1) поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;

2) розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме:

а) на залізничних переїздах;
б) на трамвайних коліях;
в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;
г) на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;
ґ) на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;
д) на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;
е) ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності – ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;
є) ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;
ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд транспортного засобу, що зупинився;
з) ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;

3) своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;

4) розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;

5) розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Про евакуацію автомобіля одразу ж повинні будуть повідомляти патрульну поліцію, а також власника автомобіля на мобільний номер телефону, який можна буде безкоштовно зареєструвати в базі сервісного центру МВС. Крім цього, інформація про затриманий автомобіль буде розміщуватися на офіційній інтернет-сторінці органу місцевого самоврядування.

Повернути транспортний засіб можна буде після сплати послуг за евакуатор, послуг зі зберігання транспортного засобу та… сплати штрафу за відповідне порушення ПДР.

Тобто, навіть якщо автовласник не погоджується із тим, що ним вчинено якесь правопорушення і він має намір оскаржувати відповідну постанову про накладення штрафу, щоб забрати автомобіль йому доведеться все одно сплатити штраф.

Притягнення до відповідальності

Закон передбачає, що до відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки і парковки буде притягатися власник транспортного засобу. Однак, ще у 2010 році Конституційний Суд визнав практику притягнення до відповідальності власників транспортних засобів тільки через те, що вони є власниками неконституційною. Тоді у своєму рішенні Суд зазначив, що згідно частини другої статті 61 Конституції України юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Тобто, відповідальність за правопорушення має нести та особа, яка його вчинила.

Незважаючи на це, закон по паркуванню впроваджує відповідальність власника автомобіля тільки через те, що він є власником транспортного засобу. Враховуючи зазначене рішення Конституційного Суду існує ризик, що після повноцінного впровадження цього закону, хтось звернеться до Конституційного Суду і така норма буде визнана неконституційною, що повністю заблокує виконання цього закону.

Відповідальність

Сьогодні, за порушення правил зупинки і стоянки передбачений штраф в розмірі 255 грн.

Якщо ж таке порушення створюватиме перешкоду або небезпеку для дорожнього руху, штраф уже становитиме 510 грн. Крім штрафу дозволяється евакуація транспортного засобу.

Нещодавно було також впроваджено відповідальність за паркування автомобіля на місцях, призначених для паркування осіб з інвалідністю. За порушення цього правила передбачений штраф від 1020 до 1700 грн. Припаркований з таким порушенням автомобіль може бути евакуйований.

На нашу думку, ідея закону в цілому дуже правильна. Адже у будь якому випадку порядок з паркуванням потрібно наводити. Однак через «брак» деяких норм нормативного акту, уся іде може бути нівельована, шляхом визнання норм закону неконституційними.

Раніше АвтоЮрист розповідав про позбавлення водійських прав та їх повернення до і після позбавлення.

Адвокат по ДТП
Стягнення шкоди
Повернення водійських прав

Юридична консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої при ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47