Права водія при притягненні до адміністративної відповідальності

21
Лис
2017

Нещодавно ми писали, що Уряд вирішив дещо змінити обов’язки водіїв транспортних засобів, зокрема ту їх частину, де передбачено як повинні діяти водії при зупинці їх патрульними поліцейськими.

Однак зауважимо, що крім обов’язків водії також мають і права.

Зокрема закон про дорожній рух передбачає, що водій має право знати причину зупинки транспортного засобу поліцейським, а також прізвище і посаду цієї особи.

Сьогодні передбачено дев’ять причин для зупинки транспортного засобу співробітником патрульної поліції. Однак, уже найближчим часом цей перелік може доповнитися десятою підставою – перевірка водія на стан сп’яніння.

Звернемо увагу, що праву водія знати причину зупинки, кореспондує обов’язок патрульного поліцейського поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки.

Маючи намір накласти на водія штраф, патрульний поліцейський повинен здійснити розгляд конкретної справи про адміністративне правопорушення. Тобто, якщо поліцейський переписав дані посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та полісу обов’язкового страхування, а після цього прийшов до водія з уже заповненою постановою в справі про адміністративне правопорушення, він уже порушив порядок притягнення до адміністративної відповідальності.

Отже, спочатку поліцейський повинен повідомити водію, в порушенні яких вимог Правил дорожнього руху його підозрюють. Обов’язково повинні бути роз’яснені усі права водія як особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Закон передбачає, що особа, яка притягається до відповідальності має право: 1) знайомитися з матеріалами справи, 2) давати пояснення, 3) подавати докази, 4) заявляти клопотання, 5) при розгляді справи користуватися правовою допомогою, 6) виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження, 7) оскаржити постанову по справі. Як показує практика (зі слів наших клієнтів), найчастіше патрульні поліцейські розповідають тільки про останній пункт.

Не повинен забути поліцейський і про права, передбачені Конституцією України. Зокрема Основний Закон передбачає право кожного на професійну правничу допомогу, а також право не давати покази проти себе та своїх близьких.

Право водія знайомитися з матеріалами справи дозволяє йому вимагати від поліцейського надати усі матеріали, які є у патрульного по справі, зокрема докази, на яких грунтується припущення щодо вчинення правопорушення.

Водій має право давати пояснення щодо обставин. Звертаю увагу, що таке право водій має ще до винесення рішення про накладення штрафу. Поліцейський зобов’язаний надати можливість водію написати письмові пояснення і зобов’язаний їх розглянути.

Якщо у водія є докази по справі, наприклад запис з відеореєстратора, встановленого в автомобілі, свідки події, він має право вказати на наявність таких доказів поліцейському та вимагати від останнього дослідити такі докази. Дослідити їх поліцейський зобов’язаний.

Водій має право під час розгляду справи про притягнення до відповідальності розмовляти тією мовою, якою він володіє. Право на залучення до справи перекладача є абсолютним у випадку, якщо водій не розуміє мови, якою ведеться провадження по справі.

При підготовці до розгляду справи поліцейський повинен розглянути і вирішити усі клопотання водія. Серед таких клопотань можуть бути: залучення адвоката, перенесення розгляду справи, необхідність скористатися послугами перекладача, необхідний час для отримання доказів (наприклад, відеозапис з вуличних камер відеоспостереження) тощо. Безпідставно відмовити у задоволенні таких клопотань поліцейський не може. Хоч як показує практика, це їх не зупиняє.

Право користуватися юридичною допомогою адвоката є абсолютним і гарантується Конституцією України. А тому, при бажанні особою скористатися правничою допомогою, поліцейський не має жодного права обмежувати його.

Тільки після детального роз’яснення (якщо водій не розуміє як він може скористатися якимось із свої прав, поліцейський повинен роз’яснити порядок) прав водію, вирішення усіх клопотань, якщо буде встановлено, що необхідності відкладати розгляд справи немає, поліцейський може приступити до розгляду справи по суті і власне приймати рішення про те чи винний водій та яке покарання до нього можна застосувати (наприклад, у певних випадках замість штрафу, поліцейський може обмежитися усним зауваженням або попередженням).

Якщо водій не буде згідний з рішенням поліцейського, він має право протягом десяти днів з дня винесення постанови про накладення штрафу оскаржити його.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що МВС посилює вимоги до водіїв транспортних засобів.

Адвокат по ДТП
Оскарження штрафів
Повернення водійських прав

Консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист в судовому засіданні, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої при ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47