ДТП за участі пішоходів

30
Сер
2017

Резонансне ДТП у Києві, коли син народного депутата Нестор Шуфрич молодший на пішохідному переході, керуючи орендованим Bentley збив пішохода сприяє зверненню уваги на таку категорію дорожніх аварій.

За перших сім місяців 2017 року в Україні зафіксовано більше 1500 ДТП з пішоходами. 275 пішоходів внаслідок таких аварій загинуло. Ще більше двох тисяч – отримали травми різного ступеня тяжкості.

Слід звернути увагу, якщо під час дорожньої аварії, яка трапилася в результаті порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, комусь завдано травми середньої і вище тяжкості, або хтось загинув (у т.ч. це стосується і пішоходів) справа по ДТП розглядатиметься як кримінальна. Кримінальний кодекс передбачає для винного в такій справі відповідальність, яка може полягати у виді штрафу від 3400 до 8500 грн., виправних робіт до двох років, а також арешту до шести місяців. Однак стаття 286 Кримінального кодексу України також передбачає й більш суворішу відповідальність: обмеження волі до трьох років та позбавлення волі строком від трьох до десяти років. Крім того як додаткове покарання до водія може бути застосовано позбавлення водійських прав на три роки.

Досить часто ДТП за участю пішоходів відбуваються поза межами спеціально призначених місць для руху пішоходів. Не рідко по таких справах, водія можна звільнити від будь якої відповідальності, у т.ч. й кримінальної, навіть якщо водій перебував за кермом у стані сп’яніння. В таких випадках у пригоді стають висновки проведених в межах кримінального провадження експертиз. Зокрема у певних випадках неможливість уникнути зіткнення може мати вирішальне значення.

Зазвичай адвокат по ДТП уже з перших хвилин перебування на місці аварії збирає докази на користь свого клієнта. Саме активна кваліфікована робота уже з перших хвилин автопригоди сприяє отриманню позитивного результату у справі. Обвинуваченого можуть зовсім звільнити від будь якої відповідальності, звільнити від відбування покарання або засуджений отримає меншу, ніж максимальна міру покарання.

Окремо слід звернути увагу на питання відповідальності самих пішоходів. Якщо в результаті порушення правил дорожнього руху пішоходами відбулося пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, їм загрожує відповідальність у виді штрафу, що становитиме 340 грн.

Якщо ж в результаті порушення правил безпеки дорожнього руху пішоходами іншим учасникам руху буде завдано травм не менше середньої тяжкості, або хтось загине, пішохід нестиме таку ж відповідальність як і водії при таких же наслідках: до 10 років реального позбавлення волі.

#АдвокатДТПКиев: За ДТП засуджений може отримати строк позбавлення волі більше 5 років

Однак, з практики, до відповідальності пішоходів притягають вкрай рідко. Не доведеність вини пішоходів у ДТП в межах справ про адміністративні правопорушення чи кримінального провадження може мати й наслідком неможливість стягнення матеріального відшкодування за шкоду, завдану при ДТП.

Часто, пішоходи, які спричинили дорожньо-транспортну пригоду просто зникають з місця події. В таких випадках для постраждалих водіїв необхідно перш за все надати докази, що пішохід був і саме поведінка цього пішохода стала наслідком аварії. Патрульні поліцейські, які прибувають на місце ДТП не завжди бажають шукати докази та встановлювати об’єктивні обставини по справі, а тому можуть обвинуватити водія, що він був не уважним за кермом, не стежив за дорожньою обстановкою і саме така поведінка водія стала наслідком пошкодження транспортних засобів, автомобільних доріг, споруд тощо.

В таких випадках потрібно оперативно мобілізувати сили і в найближчі декілька днів зібрати докази, які б дали змогу переконати патрульну поліції у тому, що ДТП дійсно могла відбутися з вини пішохода. Ці докази бажано подати ще до направлення справи в суд з управління поліції.

Цим повинен зайнятися адвокат по ДТП. Київ, наприклад, обладнаний безліччю камер відео спостереження. Адвокатський запит допоможе отримати запис з відеокамер. Закон про адвокатуру дозволяє адвокату самостійно збирати й інші докази, у т.ч. допитувати свідків, ініціювати проведення необхідних експертиз, при необхідності – слідчих дій.

Варто звернути увагу й на те, що не завжди водій винен у завданні шкоди перехожим, навіть якщо ці пішоходи перебували, наприклад, на пішохідному переході. Особливо відповідально потрібно підходити до справи, якщо вона розглядається в межах кримінального провадження, адже в такому випадку, як уже зазначалося вище, засудженому може загрожувати реальне позбавлення волі, а не штраф у розмірі 340 грн.

Раніше АвтоЮрист розповідав про відповідальність за невеликі ДТП.

Адвокат по ДТП т. 067 157-24-14, 093 602-83-47