Повернення водійських прав після змін в законодавстві

11
Сер
2017

Ще минулого року за керування автомобілем у стані сп’яніння або за відмову водія пройти огляд на стан сп’яніння (якщо це відбувалося вперше), водію загрожувала відповідальність у виді або штрафу, який тоді становив 3400 грн., або позбавлення водійських прав на рік.

Як і сьогодні, для водія можливість керувати автомобілем є пріоритетною, а тому в основному правопорушники готові були визнати свою вину (в незалежності від її наявності) і сплатити штраф, тільки б залишитися із посвідченням водія. В таких випадках юридична боротьба велася власне в напрямку залишення водійських прав.

Ось уже рік, як відповідальність за нетверезе водіння та за відмову пройти огляд на стан алкогольного та іншого сп’яніння змінилася. Сьогодні за такі правопорушення водію загрожує безальтернативна відповідальність: обов’язково і штраф, який становить щонайменше 10200 грн., і позбавлення водійських прав не менше як на один рік. За таких умов, враховуючи, що як і раніше пріоритетним є залишення водію права керувати авто, водії почали боротися за свої права до кінця і доводити відсутність вини в судах.

Тобто, сьогодні, щоб залишити водію, якого обвинувачують у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 130 Кодексу про адміністративні правопорушення, водійські права потрібно повністю закрити справу.

Так, стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (в частині вчинення правопорушення водіями автомобільних транспортних засобів) передбачає три окремі правопорушення:

Керування водієм автомобілем у стані сп’яніння;
Відмова пройти огляд на стан сп’яніння;
Передача керування автомобілем водію, який перебуває у стані сп’яніння.

Тобто потрібно розуміти, що керування автомобілем у стані сп’яніння і відмова пройти огляд на стан сп’яніння, це різні правопорушення, за які передбачена однакова відповідальність. Якщо водія обвинувачують у відмові пройти огляд на стан сп’яніння в установленому законом порядку, то питання чи перебував водій нетверезим – не актуальне.

Багато водіїв відмовляються пройти огляд, розраховуючи на те, що самостійно поїдуть в медичний заклад і пройдуть такий огляд, а потім просто нададуть довідку, що вони не перебували у стані сп’яніння. Однак, вимушений засмутити. Ще раз звертаємо увагу: відмова пройти огляд – це окреме правопорушення і питання перебування водія у стані сп’яніння не є актуальним.

Важливим в цьому правопорушенні є те, що водій відмовився пройти огляд на стан сп’яніння саме в «установленому законом порядку». В такій справі адвокат повинен доказати, що водій не відмовлявся пройти огляд в «установленому законом порядку», а значить не вчиняв правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують.

Для цього адвокат повинен встановити, які саме порушення були допущені поліцейськими. Наприклад, свідки і відеозапис поліцейських зазвичай бувають дуже корисними. Хоч це не єдині докази по справі.

Інше правопорушення – керування водієм транспортним засобом, перебуваючи у нетверезому стані. Як і зазначалося вище, для проведення такого огляду є чітко встановлена процедура. Порушення такої процедури має наслідком визнання результатів огляду недійсним (чітка вимога закону). А тому завданням адвоката по такій справі є також навести пояснення тим порушенням, які були допущення при проведенні такого огляду.

Власне по такій справі може спрацювати довідка з медичного закладу, де водій самостійно може пройти огляд на стан сп’яніння. Однак тут також є певні особливості. Так, такий огляд повинен відбутися не пізніше двох годин після виявлення поліцейськими причин для проведення огляду. Фактично це з моменту зупинки транспортного засобу. Але зазвичай в протокол про адміністративне правопорушення поліцейський вписує час, коли було зафіксовано ознаки сп’яніння.

Дуже часто водії відмовляються підписувати протокол про адміністративне правопорушення, вважаючи, що своїм підписом визнають свою вину. Це не так.

Підписуючи протокол водій може надати свої пояснення, у т.ч. вказати ті порушення, які були допущені поліцейськими або просто не погодитися із порушенням. При оформленні правопорушення, передбаченого статтею 130 КУпАП, поліцейські повинні вилучити посвідчення водія. Натомість водію видається тимчасовий дозвіл на право керувати транспортними засобами. Якщо водій відмовлятиметься підписувати протокол, такий дозвіл йому не видадуть, хоч права й заберуть.

Загалом завданням адвоката є встановити наявні докази по справі та отримати їх, юридично правильно надати суду інформацію про всі порушення, які допускають співробітники патрульної поліції, оформляючи матеріали про притягнення водія до адміністративної відповідальності.

За керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, або за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння передбачена відповідальність у виді позбавлення водійських прав строком на один рік разом зі штрафом в розмірі 10 200 грн.

Якщо правопорушення буде скоєно повторно, водійських прав позбавлять на два роки і штраф складе 20 400 грн.

За третє правопорушення водія позбавляють права керувати транспортними засобами на 10 років і штраф становить 40 800 грн.