Патрульним додадуть повноважень розглядати справи замість судів

29
Тра
2017

Встановлювати винного і накладати на такого водія стягнення при дорожньо-транспортній пригоді можуть дозволити співробітникам патрульної поліції та військової служби правопорядку.

Відповідний законопроект, який був зареєстрований у парламенті 26 травня, пропонує внести зміни у Кодекс про адміністративні правопорушення і встановити, що у разі повного визнання вини особою, щодо якої складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення передбаченого статтею 124 цього кодексу, вона має зазначити це у протоколі власноручно та засвідчити особистим підписом. В такому випадку розглядати справу матиме право патрульний поліцейський, який і встановлюватиме санкцію (позбавлення водійських прав або штраф).

Якщо ж вини у вчиненні ДТП не визнаватиме жодний із водіїв, справа передаватиметься на розгляд в суд.

Так, згідно діючого законодавства, справу про вчинення правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення може розглядати виключно суд. Патрульні поліцейські лише здійснюють оформлення матеріалів по цій справі і далі, уже сформовану справу передають в суд.

Варто також нагадати що діюча редакція статті 124 КУпАП передбачає, що особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”. Тобто чинне законодавство дозволяє учасникам ДТП, при визнанні одним з них своєї вини у вчиненні дорожньої аварії, спільно скласти європротокол.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що притягати до відповідальності за нетверезе водіння встигатимуть завдяки запропонованим змінам у закон.

Адвокат по ДТП
Повернення водійських прав
Стягнення шкоди

Юридична консультація, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої в результаті ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР, а також юридичний супровід господарської діяльності у сфері перевезення пасажирів та перевезення вантажів автомобільним транспортом, отримання дозвільних документів, врегулювання договірних, трудових відносин, ведення судових спорів, захист у кримінальних справах, супровід угод та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47