Відповідальність за водіння автомобіля у стані сп’яніння зросте до десяти разів

1
Чер
2016

Вчора, 31 травня, у Верховній Раді підтримали в першому читанні законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції)» № 4373 (автор Андрій Тетерук).

GLYADYK.COM.UA_AutoYrist_vozvrat_voditelskih_pravІніціатива передбачає відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння або за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння у виді штрафу в розмірі 10200 грн та позбавлення права керування транспортними засобами на строк один рік.

Якщо водій протягом двох років буде впійманий повторно за керуванням транспортним засобом у стані сп’яніння або повторно відмовиться від проходження огляду на стан сп’яніння йому загрожуватиме відповідальність у виді штрафу в розмірі 20400 грн. та позбавлення водійських прав на три роки.

Якщо особа, яка двічі протягом п’яти років піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані сп’яніння чи відмовлялася від проходження огляду на стан сп’яніння за цей час вчинить знову таке правопорушення їй загрожуватиме штраф у розмірі 40800 грн. та позбавлення водійських прав на десять років.

Крім того при повторності такого правопорушення крім штрафу і позбавлення водійських прав, особі загрожуватиме можливість оплатного вилучення належного їй транспортного засобу.

Законопроект підтримано тільки в першому читанні. Після прийняття законодавчої ініціативи депутата в цілому закон вступить в дію наступного дня після його офіційного опублікування.

Згідно сьогодні діючого законодавства за керування у стані сп’яніння до водія може бути застосовано тільки один вид покарання: штраф (тільки при першому вчиненні правопорушення) в розмірі 3400 грн. або позбавлення водійських прав строком від одного року до десяти ( в залежності від повторності), а також адміністративний арешт до десяти діб.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що депутати погодилися тимчасово знизити вартість вживаних транспортних засобів.

Повернення водійських прав
Кримінальні справи по ДТП
Стягнення шкоди

Юридична консультація з питань позбавлення права керувати транспортним засобом, стягнення шкоди, завданої в результаті ДТП, ввезення транспортних засобів в Україну (у т.ч. митне оформлення та реєстрація транспортного засобу), оскарження транспортного податку та ін.
Телефонуйте: 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47