Проект закону про поліцію уже зареєстровано у Верховній Раді

30
Січ
2015

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №1692-1 «Про поліцію і поліцейську діяльність», який спрямований на створення в Україні органів поліції, які у своїй діяльності керуються принципами дотримання прав людини і основоположних свобод, верховенства права, законності, позапартійності і політичної нейтральності, відкритості та співпраці з громадськістю.

traffic_policeУ законопроекті зазначено, що національна поліція – це центральний орган виконавчої влади, який спрямовує і координує міністерство, відповідальне за державну політику у сфері забезпечення публічного порядку і захисту осіб, суспільства і держави від протиправних посягань.

Національна поліція складається з:

1) адміністративної поліції:

  • а) служба патрулювання;
  • б) служба охорони;
  • в) служба оперативного реагування;

2) кримінальної поліції.

Національна поліція (підрозділ адміністративної поліції) підтримує публічний порядок у т.ч. шляхом профілактики, запобігання, виявлення і припинення адміністративних проступків і кримінальних правопорушень на ділянках обласних, територіальних, регіональних, національних і міжнародних автомобільних доріг, а також на лісових і водних об’єктах регіонального і національного значення.

Також пропонується обмежити кількісний склад Національної поліції, який повинен становити не більше 50 тисяч поліцейських.

З метою позбавлення поліції невластивих їй функцій, законопроектом передбачено вилучення із повноважень органів поліції здійснення діяльності щодо:

  • – оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності;
  • – сфери дозвільної системи;
  • – державної реєстрації та обліку транспортних засобів і видання відповідних реєстраційних документів;
  • – контролю за торгівлею транспортними засобами, підготовкою, перепідготовкою і підвищенням кваліфікації водіїв транспортних засобів;
  • – прийняття іспитів на право керування транспортними засобами і видання посвідчень водія;
  • – ліцензування господарської діяльності;
  • – надання дозвільних документів у сфері безпеки дорожнього руху.

Автори законопроекту вважають, що ухвалення Закону дозволить створити ефективну підконтрольну суспільству систему органів, які професійно і позаполітично виконують функцію охорони публічного порядку на засадах верховенства права, законності, пріоритету основоположних прав і свобод людини та громадянина.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що у Міністерстві внутрішніх справ анонсували початок реформ.

Також варто звертаємо увагу водіїв, що автоматична фіксація порушень ПДР скоро на столичних автошляхах відловлюватиме порушників.