Штраф ДАІ за невключені денні ходові вогні чи ближнє світло фар

4
Лют
2014

1337863194270Згідно п. 9.8 Правил дорожнього руху з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар.

Переїжджаючи з одного населеного пункту в інший, котрі знаходяться на близькій відстані, інколи водії забувають виконати вимогу вищезазначеної норми законодавства. Саме на таких водіїв чатують в засідках доблесні воїни з племені ДАІ.

Згідно діючих ПДР це є порушенням, тому інспектор ДАІ обов’язково складає протокол про адміністративне правопорушення та, як наслідок, виноситься постанова в справі про адміністративне правопорушення. За таке правопорушення інспектор накладає штраф в розмірі від 425 до 510 гривень.

Так, як зазначають інспектори ДАІ в постановах про накладення штрафу за рух без увімкнутого ближнього світла фар поза населеним пунктом у період з 1 жовтня до 1 травня передбачена відповідальність згідно частини 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Дана норма КпАП передбачає відповідальність зокрема за «Порушення водіями транспортних засобів правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів».

Звертаємо увагу, що п. 9.8 ПДР зобов’язує водіїв вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні при русі транспортного засобу. Проте згадана норма Кодексу про адмінправопорушення передбачає відповідальність за порушення правил користування освітлювальними приладами при початку руху або зміні його напрямку.

Враховуючи таке неспівпадіння вважаю, що за рух поза населеним пунктом в період з 1 жовтня до 1 травня з не увімкнутим ближнім світлом фар чи денними ходовими вогнями може бути застосовано санкцію у виді попередження.

Тому, якщо інспектор ДАІ вирішив накласти на Вас штраф, варто оскаржити штраф ДАІ в суді.

Раніше АвтоЮрист писав про необхідність оскарження штрафів за порушення ПДР.