Нетверезе водіння пропонують карати жорсткіше

19
Лют
2013

У Раді з’явився законопроект, що посилює покарання для п’яних драйверів аж до позбавлення волі на п’ять років.

За показником смертності на дорогах Україна посідає перші місця в Європі – 106 загиблих на мільйон жителів. Для порівняння, в Італії, яка відома диким водінням своїх водіїв, показник становить 68 осіб, в Німеччині – 45, а у Великобританії всього 31.

Народні депутати, які ініціювали законопроект № 2310, виступають за введення кримінальної відповідальності для водіїв, які керують транспортним засобом у нетверезому стані, якщо вміст алкоголю в крові вище 0,6 проміле або «підозрюваний» відмовляється пройти відповідну перевірку. Максимальний термін позбавлення волі, пропонований депутатами, становить три роки.

У тексті законопроекту можна знайти досить гнучку систему покарань. Штраф від 200 до 500 мінімальних доходів (3400-8500 грн), виправні роботи до двох років, арешт на строк до 6 місяців або позбавлення волі до трьох років з позбавленням прав на термін від 2 до 5 років. Фактично, окрім кримінальної відповідальності, законопроект передбачає і звичну адміністративну відповідальність за перше порушення.

Повторне ігнорування законів уже не передбачає поповнення скарбниці штрафами, відповідальність тільки кримінальна – позбавлення волі на строк до 3 років з довічною забороною на право керувати автомобілем.

Окремою статтею законопроект посилює відповідальність за п’яне водіння для співробітників правоохоронних органів і працівників держапарату. Винятковий термін у п’ять років позбавлення волі з довічною забороною на керування автомобілем хочуть поставити держслужбовцям третьої-шостої категорій, суддям, прокурорам, слідчим, керівникам органів державної влади та їх заступникам.

autonews.autoua.net