Роботу таксистів пропонують врегулювати законом

18
Жов
2012

Законопроектом пропонується впровадження прозорої місцевої дозвільної системи з використання автомобілів в перевезеннях на таксі та перевезеннях на замовлення.

О.Шевчук розробив проект закону «Про перевезення на таксі та перевезення на замовлення» на рік, в Києві – близько 2 млрд. грн. на рік, відзначає автор в пояснювальній записці до проекту.

На думку депутата реалізація документа дозволить залучити в зареєстровану підприємницьку діяльність у сфері таксомоторних перевезень близько 200 тис. чоловік в цілому по країні на умовах спрощеної системи оподаткування та офіційного працевлаштування в легальні автотранспортні підприємства і забезпечить надходження по єдиному податку в сумі 500 млн. грн., а з ЄСВ – на 900 млн. грн. щорічно.

Перевезення легковими автомобілями, які виконуються на підставі публічного договору, відносяться до перевезень на таксі, а перевезення на підставі письмового договору – до перевезень на замовлення.

Також документом вводиться попередня атестація, при якій шляхом тестування перевіряються знання професійного мінімуму водія таксі. В атестаті зазначається місто (селище міського типу), на території якого його власник отримує право укладати договір на перевезення на таксі від власного імені або від імені роботодавця. Атестат можуть і відібрати, якщо, приміром, водій вчинив порушення, за яке передбачається покарання у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами.

Держнагляд за ринком легкових автомобільних перевезень в частині, що виходить за межі безпеки перевезень, автор хоче передати від Мінінфраструктури в МВС.

Крім того, проект містить норми щодо адмінвідповідальності за порушення законодавства у сфері перевезення на таксі. Згідно зі ст. 24 проекту відповідальність несуть як водії таксі за невиконання своїх обов’язків, так і, наприклад, інформаційно-диспетчерські служби виклику таксі. Що цікаво, розміри штрафів у ряді випадків диференційовані залежно від міста. До прикладу, в Києві порушення обійдеться набагато дорожче, ніж в інших обласних центрах.

http://jurliga.ligazakon.ua/news/2012/10/18/75080.htm