Нюх та зір ДАІ стають гострішими. Старі “фени” міняють на “гарпуни”

3
Кві
2012

Наразі на дорогах проходить тестування нова автоматична система вимірювання швидкості «Гарпун».

За офіційними даними ДАІ, майже чверть усіх аварій – наслідок перевищення швидкості. Досі з цим лихом боролися переважно радіоприладами – легендарними фенами. Зупиняють, показують якусь великі цифру, мовляв це і є швидкість – і все – загроза протоколу.

Але відтепер суперечки між водіями та інспекторами можуть стати історією. Бо на озброєння ДАІ поступає нова система вимірювання швидкості «Гарпун». В МВС переконані – з цього гачка не зірветься жодна автівка.

Антивандальний бокс, американський вимірювач трукам і російський бездротовий передатчик – разом це і є комплекс «Гарпун».

«Він автоматично зв’язується з комп’ютером, який встановлено на стаціонарному посту», – каже командир роти ДПС Володимир Деревинський.

Наочні докази водієві демонструють на місці зупинки, у ноутбуці зі спеціальним програмним забезпеченням.

У ДАІ переконані: людський чинник у стрільбі гарпуном виключений повністю.

«У співробітника ДАІ немає можливості цю інформацію видаляти. Тобто, якщо її видалити з певного носія, то вона зберігається у самому приладі», – каже виконувач обов’язків начальника Департаменту ДАІ України Володимир Резніков.

У планах Державтоінспекції – до кінця року остаточно відмовитися від старих фенів. І перейти на антивандальні бокси з передатчиками в найнебезпечніших місцях.

Окрім цього в ДАІ планують випробувати російський алколазер “Бутон” — прилад, який вміє на відстані визначати наявність парів спирту в салоні машини.

Експерти та водії з помірним оптимізмом поставились до новацій ДАІ, адже пристрій зафіксує і алкогольні пари пасажирів, а це призведе до численних зупинок і незадоволення водіїв. До того ж фахівці наголошують, що всі пристрої мають бути сертифіковані в Україні.

http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1459133