Огляд місця ДТП і виправдувальний вирок для водія

29
Кві
2021

Як правильно зазначають суди попередніх інстанцій, саме внаслідок непрофесійного, поверхневого, однобічного та неефективного досудового розслідування, що супроводжувалося грубими порушеннями вимог Кримінального процесуального закону, залишилися невстановленими всі обставини цієї пригоди та вичерпано можливості їх отримання.

Є речі, які в судових рішеннях не прийнято писати. Однак, коли таке зазначається у Постанові Верховного Суду, напевно дійсно відбулося щось неприйнятне.

Я уже неодноразово говорив, писав, що огляд місця ДТП є чи однією із найважливіших слідчих дій під час розслідування кримінального провадження по ДТП з потерпілими (ст. 286 КК, а віднедавна й ст. 286-1 КК). Зазначив про це й Верховний Суд:

Огляд місця події у справах ДТП є одним із найважливіших способів збирання доказів. Проведений вчасно, кваліфіковано і ретельно огляд місця ДТП дає змогу встановити дані та одержати відомості, що мають значення для справи, слугує гарантом успішного та об’єктивного розслідування злочину.

Огляд місця ДТП – початкова та невідкладна слідча дія, спрямована на дослідження території, де відбулася подія, що містить ознаки злочину, або настав її результат, зміст якої утворює комплекс пізнавально-посвідчувальних операцій, що включають пошук, виявлення, закріплення, вилучення, дослідження, перевірку та оцінку слідів злочину та інших речових доказів. Правильність складання протоколу ОМП має важливе значення для подальшого відтворення подій ДТП та носить інформативний характер для проведення подальших експертиз у кримінальному провадженні.

Проведення огляду місця події халатно, поверхнево безумовно повинно призводити до того, що в подальшому і сам протокол огляду місця ДТП буде визнаний як недопустимий доказ, так і усі докази, які отримані на підставі протоколу огляду місця події. А це, у свою чергу, найчастіше повинно призводити до виправдання водія, якого обвинувачують у вчиненні ДТП з потерпілими.

Робота на місці події повинна проводитися не тільки слідчими. Напружено повинен працювати й адвокат. Адже відомості, які можна отримати на місці ДТП безпосередньо одразу після автопригоди є унікальними і отримати їх у майбутньому може бути або дуже важко, або взагалі неможливо. І це має значення, так як адвокат по ДТП може зібрати і зафіксувати ті дані, які будуть вирішальними для постановлення судом виправдувального вироку.

Однак, як показує практика, адвокат залучається до розслідування справи по ДТП не одразу після пригоди, на місці ДТП, а в кращому випадку на наступний день. Хоч наступний день це ще не погано, так як багато слідів залишається ще декілька днів (за виключенням, якщо місце ДТП одразу ж ретельно почистили, випав дощ, сніг тощо).

Таке залучення далеко не спрощує роботу адвоката. І, якщо адвокат, який в основному спеціалізується по справах ДТП може отримати інформацію в силу своїх унікальних досвіду та знань, то адвокату, який в основному спеціалізується на інших справах (особливо, якщо такий адвокат працює по цивільних, господарських справах), “відновити” сліди буде значно важче, якщо зовсім не неможливо.

Будь яка ДТП з потерпілими це потенційний ризик для водія бути притягнутим до кримінальної відповідальності. Не варто легковажно розраховувати, що водія якось пронесе і йому вдасться уникнути відповідальності або, що суд автоматично зобов’язаний призначити максимально м’яке покарання.

Для отримання будь якого результату, потрібно працювати. І зацікавленим в такій праці має бути перш за все водій-учасник ДТП, який одразу після ДТП може й не підозрювати, що через деякий час йому доведеться нести кримінальну відповідальність (не завжди одразу після ДТП очевидно хто винний. В ДТП з потерпілими дуже рідко когось одразу ж затримують, обирають запобіжний захід, хоч є й виключення). Саме водій зацікавлений і повинен прикладати зусилля по збору доказів, фіксації слідів, встановленню свідків. Без сприяння водія, адвокат по ДТП (який би він не був досвідчений) не завжди може справитися із виконанням основного завдання – спасання водія від суворого кримінального закону.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав про кримінальну відповідальність за п’яне ДТП з потерпілими.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело