ДТП з потерпілими: водія звільнили від кримінальної відповідальності

11
Бер
2021

У Львівській області суд звільнив від кримінальної відповідальності водія, який влітку минулого року на стоянці біля магазину здійснив наїзд на малолітню дитину.

Повідомляється, що перебуваючи на парковці магазину, батько дитини, відволікся від слідкування за 4-річною дівчинкою на деякий час. В цей час молодий водій здійснював розворот, не помітив дитину і декілька разів переїхав її. В результаті наїзду дитина отримала травми рук, ніг, внутрішніх органів, голови.

19-річний водій повністю визнав свою вину та відшкодував моральну і матеріальну шкоду, досягнувши примирення з батьками потерпілої дитини. Це і стало підставою для закриття кримінального провадження та звільнення водія від кримінальної відповідальності за ДТП.

Оскільки в результаті наїзду дитина отримала травми середньої тяжкості (тяжкість травм встановлюється в результаті проведення судово-медичної експертизи), подія була кваліфікована за ч. 1 ст. 286 КК України (порушення водієм правил безпеки дорожнього руху, що призвело до отримання потерпілим середньої тяжкості травм). За цією нормою кримінального закону, у випадку доведення вини водія, йому може загрожувати кримінальне покарання у виді штрафу в розмірі від 51 тис. до 85 тис. грн., виправні роботи на строк до двох років, арешт до шести місяців або обмеження волі строком до трьох років.

Також, у випадку доведення вини водія, згідно ч. 1 ст. 286 КК, застосовується додаткове покарання – позбавлення водійських прав до трьох років.

Разом з цим, особа, яка вперше вчинила необережний нетяжкий злочин (а саме таким згідно Кримінального кодексу є правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 286 КК), звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

У випадку примирення сторін (обвинуваченого і потерпілого) в таких справах суд зобов’язаний кримінальне провадження закрити і звільнити обвинуваченого від будь якої кримінальної відповідальності.

ОБЕРЕЖНО! НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ДЛЯ ПЕРЕГЛЯДУ ВРАЗЛИВИМ!

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав, що порушивши ПДР, водій може бути невинним в ДТП з потерпілими.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело