Поліція буде штрафувати водіїв – прийняли новий закон

16
Лют
2021

Позбавлення водійських прав та високі штрафи за порушення ПДР, а ще нова причина зупинки поліцейськими автомобіля та нові обов’язки водіїв. Все це в новому законі, який сьогодні проголосовано депутатами.

Гучний законопроект, про який напевно чули усі водії і не тільки, яким посилюють повноваження поліцейських та значно підвищують штрафи за порушення ПДР, сьогодні прийнято в цілому. І як тільки текст новоприйнятого закону опублікують, уже з наступного дня нові правила, передбачені законом почнуть діяти. Тому вивчати його часу буде не так багато. А незнання закону, як відомо, від відповідальності не звільняє.

Отже, про все по черзі і сьогодні розбираємо штрафи за порушення ПДР.

Напевно для більшості водіїв найвідчутніше буде штраф за не користування паском безпеки – 510 грн., замість 51 грн., як сьогодні. В патрульній поліції не офіційно однозначно заявляли, що дуже рідко штрафують водіїв за не користування пасками, тому що штраф низький. Що ж, тепер штраф буде зовсім не низьким, а тому очікуємо, що поліцейські займуться водіями. До речі, пам’ятаєте, що в ПДР ще в минулому році внесли зміни в обов’язки пасажирів в частині користування пасками безпеки?

Любите швидко їздити, тоді готуйте гаманець. Якщо ви готові були заплатити за перевищення швидкості більше як на 50 км/год від дозволеної, 510 грн., то тепер це лише невелика частина від штрафу за таке порушення. Закон піднімає такий штраф до 1700 грн.

Якщо водія визнають винним в ДТП без потерпілих, доведеться заплатити штраф – 850 грн. Крім цього додатково сплачується судовий збір – ще близько 400 грн. Не забуваємо також про альтернативне покарання – позбавлення водійських прав на рік.

Якщо водій стане учасником ДТП і зникне з місця ДТП йому загрожуватиме або штраф в розмірі 3400 грн., або позбавлення водійських прав на рік або два. Сьогодні за залишення місця ДТП позбавлення права керувати транспортними засобами не передбачено, а штраф становить 255 грн.

Якщо водій кермує автомобілем без посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію ТЗ чи полісу обов’язкового страхування або не пред’явить такі документи поліцейському – штраф в розмірі 425 грн. Якщо ви взагалі не отримували посвідчення водія чи передали керування автомобілем особі, яка не отримувала такого права – штраф 3400 грн.

Останнім часом виконавча служба обмежує право на керування транспортним засобом на певний строк за боргові зобов’язання, наприклад таке можливо при боргах по аліментах. Якщо водій, право на керування ТЗ якого тимчасово обмежено буде керувати ТЗ, його можуть уже позбавити водійських прав до шести місяців.

Але якщо вас позбавили права керувати транспортними засобами, то при керуванні автомобілем в такому випадку штраф становить 20,4 тис. грн., а при повторності – 40,8 тис. грн. (сьогодні такий штраф – 510 грн.).

Не оминає підвищення штрафів і пішоходів. Сьогодні за порушення ПДР пішохід може сплатити 51 грн. Однак тепер штраф становитиме від 255 до 850 грн.

Значно піднімаються штрафи за керування транспортним засобом у стані сп’яніння. Тепер штрафи становитимуть від 17 тис. до 51 тис. грн., а позбавлення волі може сягати 12 років. І саме керуванню автомобілем у стані сп’яніння найбільше уваги приділено у новому законі. Тому у нашій наступній замітці ми детально розберемо ці зміни.

А щоб не пропустити, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело