Безпека дорожнього руху по-естонськи | адвокат Глядик

16
Гру
2021

Естонія може бути прикладом для України на шляху до безпечного дорожнього руху. Для мене це не те щоб зовсім не очікувано, але дещо здивувало.

В Естонії немає дозволеного перевищення. Якщо перевищите швидкість хоч на 2-3 км/год. від дозволеної – штраф. Практично усі водії їздять з дозволеною швидкістю (за невеликим виключенням).

В Естонії всі дотримуються безпечної дистанції. Навіть якщо на ділянці дороги дозволено їхати зі швидкістю 90 км/год., а ви їдете 70, ніхто не буде вас піджимати, блимати вам, небезпечно обганяти і підрізати вас.

Але є ще одне цікаве спостереження, пов’язане зі швидкістю.

Майже всі дороги по одній смузі руху в кожному напрямку (є виключення як на відео, але про це нижче). Однак, всі їдуть з однаковою швидкістю, в основному з макс. дозволеною. Якщо стоїть знак “70”, їдуть 70 (+-; швидше мінус), якщо знак 90, їдуть 90, 100 – 100. Ніхто не їде з низькою швидкістю (напр., 50-60, там де можна їхати 90).

Камер фіксації швидкості – дуже багато. Але водії їздять з дотриманням швидкісних обмежень всюди, навіть якщо поблизу жодних камер. До речі, не знаю як щодо фіксації інших порушень, є в Естонії камери, які фіксують проїзд на забороняючий сигнал світлофора.

Максимально дозволена швидкість руху (яку зустрічав я, а я проїхав майже всю Естонію, пр. 700 км.) – 100 км/год. Ще раз: ніхто не перевищує!!! Але, на усіх дорогах, на яких дозволено рух зі швидкістю до 100 км/год., розділяють потоки відбійниками, які захищають від лобового зіткнення.

Такі дороги також по одній смузі руху в одному напрямку, але, кожні декілька кілометрів, з’являється почергово по дві смуги руху (з різних сторін), для того щоб водії могли здійснити безпечне випередження.

До речі, останній пункт точно із шведської програми VisionZero.

Ну і культура водіння в містах. Швидкісні режими (і 30 км/год, і 40, і 50, і 70, і 100) дотримуються усіма. Не зустрів жодного авто, який би повернув не з тої смуги.

P.S. Дуже здивувало те, що зустрів тільки один електромобіль Audi E-Tron і той стояв на стоянці. Можливо стереотип, але це при тому, що Естонія дуже потужний IT-хаб Європи.

В цілому, нам є чого повчитися в Естонців. І нам варто переймати їх досвід. Не зустрів жодної ДТП в Естонії. Зате в Україні, доки заїхав з аеропорту додому, зустрів цілих 4 ДТП і цілу купу інших порушень.

#АдвокатГлядик

Раніше АвтоЮрист розповідав, що безпричинна зупинка транспортного засобу патрульним поліцейським – порушення прав людини.

Справи про повернення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по кримінальних справах Богдан Глядик

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело