Зупинка авто без причини – порушення прав людини

2
Гру
2021

Скасовуючи постанову в справі про порушення водієм Правил дорожнього руху, суд прийняв окреме рішення, яким дав оцінку діям  патрульного поліцейського при оформленні адміністративних матеріалів про притягнення водія до відповідальності.

Розглядаючи справу, суд переглянув відеозапис, наданий патрульною поліцією. Оцінивши надані відео, суд прийшов до висновку, що ці відеозаписи не є належними доказами (тобто з них не вбачається, що водій порушував ПДР). Разом з цим, в зазначених відеозаписах суд побачив поведінку поліцейських, яка фактично порушує права людини.

Суд прийшов до висновку, що реальною причиною зупинки транспортного засобу стало те, що раніше щодо позивача складались протоколи про вчинення правопорушення, передбаченого статтею 130 КУпАП.

Зупинивши транспортний засіб нібито за порушення вимог Правил дорожнього руху, поліцейські почали перевірку водія щодо стану його алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Під час спілкування з позивачем працівники поліції вимагали від нього показати руки на предмет тремтіння, а також плюнути на землю з метою перевірки в`язкості його слини. Така позиція патрульних поліцейських у цьому конкретному випадку є такою, на думку суду, що порушує загальні засади діяльності поліцейських.

Суд зазначив, що порядок огляду водіїв на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння є чітко регламентованою. Діючий порядок не передбачає права патрульного поліцейського примушувати особу вчиняти будь-які дії як то витягувати руки, плювати на землю. Ознаки сп`яніння поліцейськими мають виявлятися під час спілкування з водієм, виходячи з його поведінки.

Натомість, суд зазначив, що вимога поліцейського “здійснити плювок слини з ротової порожнини з метою виявлення її сухості”, не узгоджується з жодною із ознак сп`яніння і інакше як принизливе та упереджене ставлення до позивача її суд розцінити не може.

Поведінка працівників патрульної поліції свідчить про те, що всі їхні дії були вчинені через упереджене до позивача ставлення: вони одразу вказували на те, що позивачу доведеться поїхати до закладу охорони здоров`я, потім вимагали вчиняти не передбачені чинним законодавством дії, а врешті-решт не провели жодного огляду позивача на стан сп`яніння, в тому числі з використанням технічних засобів.

Суд констатував, що працівник поліції не може свавільно звинувачувати будь-яку особу в тому, що вона перебуває в стані наркотичного сп`яніння і таким чином надмірно втручатися в її особисте життя, вимагаючи поїхати до найближчого лікувального закладу.

Переслідування позивача за імовірне порушення статті 130 КУпАП як керування транспортним засобом особою, що перебуває у стані алкогольного чи наркотичного сп`яніння, є безпідставним, а провокація його для огляду на стан сп`яніння, шляхом змушування до показу перед працівниками поліції кистей рук з метою виявлення їх тремтіння чи змушування здійснювати плювок з ротової порожнини з метою виявлення її сухості – є неприпустимим.

Суд зазначив, що навіть за умови, що особа декілька разів вчинила правопорушення, це не дає підстав працівникам поліції її переслідувати, як це мало місце з позивачем. Працівники поліції не можуть свавільно переслідувати та зупиняти кожну особу, щодо якої в інформаційних базах даних зазначені відомості про попереднє її притягнення до адміністративної чи іншої відповідальності.

Справи про повернення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по кримінальних справах Богдан Глядик

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело