Електросамокат – транспортний засіб? Ще одне рішення суду

23
Лип
2021

Поліцейський притягнув до відповідальності користувача електросамоката Tesla 1200W. Не погодившись із таким рішенням поліцейського, користувач звернувся до суду.

Суд міста Вінниця скасував штраф, який накладений патрульним поліцейським на користувача електросамоката Tesla 1200W. Відносно позивача по цій справі була винесена постанова про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі, згідно якої на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в сумі 3 400,00 грн. за те, що водій (нібито) керуючи ТЗ не пред`явив посвідчення водія відповідної категорії А1. На думку патрульного, користувач порушив п. 2.1А ПДР, а тому він повинен нести покарання згідно ст. 126 КУпАП.

Розглядаючи дану справу суд констатував наступне:

Згідно п.2.1(а) ПДР України, водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі: а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії.

Згідно з ч. 6 ст. 121 КУпАП під транспортними засобами у статтях 121 – 126, 127-1 128-1, частинах першій і другій статті 129, частинах першій – четвертій статті 130, статтях 132-1, 133-1, 133-2, 139 і 140 слід розуміти всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші транспортні засоби.

Відповідно до п. 1.10 Правил дорожнього руху України учасник дорожнього руху – особа, яка бере безпосередню участь у процесі руху на дорозі як пішохід, водій, пасажир, погонич тварин, велосипедист, а також особа, яка рухається в кріслі колісному; водій – особа, яка керує транспортним засобом і має посвідчення водія (посвідчення тракториста-машиніста, тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом, тимчасовий талон на право керування транспортним засобом) відповідної категорії; водієм також є особа, яка навчає керуванню транспортним засобом, перебуваючи безпосередньо в транспортному засобі.

Зміст указаних норм свідчить про те, що, особа, яка керує електросамокатом не є суб`єктом адміністративного правопорушення, адміністративна відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 126 КУпАП, оскільки вона не є водієм, який керує транспортним засобом.

Таким чином, суд констатував, що дрібний електросамокат не є транспортним засобом, а користувач такого електротранспорту не є водієм в затверджених законодавчих значеннях.

Електросамокат – не транспортний засіб. Рішення суду – адвокат по ДТП Богдан Глядик

Раніше АвтоЮрист писав, що суд застосував покарання позбавлення волі на один рік до користувача електросамокату, констатувавши, що електросамокат – це транспортний засіб.

Адвокат по ДТП Богдан Глядик з цим не погодився – відео.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал