Позбавлення волі на один рік за ДТП на електросамокаті – вирок суду

8
Лип
2021

Проблема дрібного електротранспорту в українському дорожному русі назріла уже давно. Полягає вона в неврегулюванні статусу таких засобів для пересування в законодавстві, відповідно, відсутності правил, які повинні застосовуватися до таких засобів і, як наслідок, відсутність юридичних підстав для притягнення до відповідальності за якісь порушення.

Це питання дискутується уже давно. Минулого року у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти, які хоч і зі скрипом, але все ж надавали якийсь юридичний статус цим засобам та їх користувачам. Один із законопроектів проголосований у першому читанні. Однак на цьому все й зупинилося.

Станом на сьогодні такі засоби та їх користувачі “поза законом”. Вони не незаконні. Але одночасно вони й незаконні. Однак, оскільки відсутні правила користування таким засобом, відсутня й легальна юридична підстава притягнення до відповідальності користувачів таких засобів.

Однак, один із районних судів це не зупинило. По справі, користувач здійснювала рух на електросамокаті та скоїла наїзд на пішохода, який отримав травми середньої тяжкості.

До суду був переданий обвинувальний акт, згідно якого особу, яка користувалася електросамокатом звинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 291 Кримінального кодексу України (Порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, а також нормативно-правових актів, норм і правил виготовлення, переобладнання, ремонту транспортних засобів, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, карається штрафом від 34000 грн. до 85000 грн. або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до п’яти років). За результатом розгляду цієї справи суд постановив обвинувальний вирок, яким визнав обвинуваченого винним та застосував покарання у виді – один рік позбавлення волі, зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на один рік (фактично – рік умовно).

Уже з самого початку вироку, на моє переконання, у випадку його оскарження в апеляційній інстанції, він повинен був би бути скасованим (по справі обвинувачений визнав вину і вирок вступив в силу, його не оскаржували).

Перш за все, у вироку вказується наступне: “керуючи електричним самокатом «Хіаоmі Мі Electiric Scooter М365», який згідно п. 1.10 Правил дорожнього руху України є транспортним засобом”. Обгрунтуванню тому, що електричний самокат є транспортним засобом не приділено більше жодного слова.

Однак, згідно пункту 1.10 Правил дорожнього руху, немає жодного визначення, яке дозволяє застосувати трактування електричного самоката як транспортного засобу (і це та проблема, яка сьогодні існує: дрібний електротранспорт не має статусу. У ПДР є визначення статусу механічних транспортних засобів, вантажного автомобіля, велосипеда, легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда, пішоходів, велосипедистів, погоничів тварин тощо. Однак під жодний статус даний електричний самокат не підпадає).

Тому, тільки з цієї підстави, що суд видає бажане за дійсне, даний вирок повинен бути скасованим.

Вирок ст. 291 КК – електросамокат – адвокат по ДТП Богдан Глядик

Разом з цим, якщо суд допускає, що даний електричний самокат є транспортним засобом, тоді постає інше питання – кваліфікація обвинувачення. В такому випадку дії обвинуваченого повинні були б бути кваліфіковані по ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження).

До речі, в провину обвинуваченому ставлять порушення п. 11.13 ПДР (Забороняється рух транспортних засобів по тротуарах пішохідних доріжках). Однак, як ми вже з’ясували, під визначення транспортного засобу цей пристрій не підпадає (згідно Закону про дорожній рух і Правил дорожнього руху).

Адвокат Богдан Глядик

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал