Верховний Суд висловився про право на правову допомогу при порушенні ПДР

18
Тра
2021

Конституція України чітко передбачає, що кожна особа, незважаючи в якому правопорушенні вона звинувачується, має право на професійну правову допомогу адвоката. Ці ж норми дублюються Кримінальним процесуальним кодексом України і Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Стаття 268 КУпАП передбачає, що особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право, у т.ч., при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. Порушення норм закону повинно мати наслідки, які в КУпАП чітко не виписані (можливо через те, що сам Кодекс ще 1984 року, хоч і зі змінами).

Українське законодавство однозначно гарантує будь кому право на правову допомогу. І цим правом потрібно користуватися, навіть у найдрібніших справах.

Справи про оскарження штрафів за порушення ПДР умовно належать до дрібних. І дуже часто, таке їх сприйняття призводить до занадто спрощеного підходу під час їх розгляду (чи то в суді, чи то поліцейським). Такий спрощений підхід часто призводить до ігнорування прав особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Європейський суд з прав людини, у своїх рішеннях зазначає про неприпустимість звуження прав обвинувачених, тільки через малозначність справ, по яких їх притягають до відповідальності. Суд неодноразово прирівнював кримінальні та адміністративні провадження в частині процедури їх розгляду і особливо в частині прав обвинувачених.

Досить тяжко, але все ж українські державні органи, суди приходять до того, що право на правову допомогу є абсолютним і при мінімальному бажанні особи, яку притягають до відповідальності (навіть у справах про адміністративні правопорушення), потрібно створювати умови, які б забезпечували можливість реалізації такого права особою.

Сьогодні в медіапросторі активно обговорюється рішення Верховного Суду, яким було підтверджено рішення судів попередніх інстанцій, коли було скасовано штраф за порушення ПДР, який наклав патрульний поліцейський, через те, що поліцейський не вжив жодних дій щодо надання можливості водію реалізувати право на правову допомогу. Так, саме через те, що водій не реалізував своє право на правову допомогу, суд скасував штраф за порушення ПДР.

Патрульний поліцейський розглядав справу про притягнення водія до адміністративної відповідальності за порушення ПДР. В ході розгляду справи, водій заявив, що бажає скористатися правовою допомогою. Однак, як зазвичай відбувається, поліцейський не взяв до уваги бажання особи, яка притягається до відповідальності. Не знаю, як було в тій конкретній ситуації, але зазвичай поліціянти відповідають щось таке: “якщо ви не згідні з нашим рішенням, оскаржуйте його в суді”.

От водій і оскаржив. Усі три судові інстанції стали на сторону водія, визнавши, що патрульний поліцейський порушив порядок розгляду справи, не давши можливості водію скористатися правовою допомогою.

Раніше АвтоЮрист розповідав про нові штрафи за порушення ПДР 2021.

Оскарження штрафів за порушення ПДР
Справи про повернення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело