Справу закрили, водійське посвідчення повернули

29
Кві
2021

Найбільш неоднозначна для сприйняття стаття, за якою притягають до відповідальності водіїв – ст. 130 КУпАП. Вона передбачає відповідальність для водіїв транспортних засобів за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або за відмову пройти огляд на стан сп’яніння.

За статистикою, поліцейські складають відчутно більше протоколів про адміністративні правопорушення по ст. 130 КУпАП за відмову пройти огляд на стан сп’яніння. На перший погляд нічого такого, що повинно було б привернути увагу пересічного громадянина. Однак, як показує досвід роботи по таких справах, саме на відмову пройти огляд і “розводять” поліцейські водіїв.

Так відбулося і у цій справі, в якій адвокат Богдан Глядик захищав професійного водія – далекобійника, який все життя працює на великому автомобільному транспорті та ще й із сформованою позицією, що сідати за кермо у стані сп’яніння заборонено.

Водій у вечірній час перебував на стоянці біля “бази”, де наступного дня повинен був завантажити вантаж і відбути у черговий рейс. Жодного руху водій не здійснював. Двигун автомобіля не працював. Однак, патрульних поліцейських це не зупинило і вони почали наполягати щоб особа, яка мала право керувати вантажівкою пройшла огляд на стан сп’яніння. Звичайно ж аргументувати чому звичайний громадянин повинен пройти такий огляд, вони навіть і не намагалися. В результаті оформили відмову водія пройти огляд, забрали посвідчення водія.

Справу направили до суду. Однак, поліцейські чомусь забули долучити до матеріалів відеозапис із своїх нагрудних відеокамер. Забули поліцейські також долучити й пояснення одного із свідків, яких по закону повино бути не менше двох незацікавлених осіб. На виклики поштою, єдиний свідок не з’являвся, а мобільний номер телефону, який вказано у єдиних поясненнях чомусь виявився недійсним. Забували поліцейські й приходити на неодноразові запрошення до суду, щоб пояснити що ж відбулося.

Наслідком порушення порядку оформлення матеріалів про притягнення водія до адміністративної відповідальності за відмову пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння, стало виправдання водія і справу про притягнення водія до адміністративної відповідальності закрили.

Нагадаємо, що згідно ч. 1 ст. 130 КУпАП, за керування у стані сп’яніння чи за відмову пройти огляд на стан сп’яніння, водію загрожує покарання у виді штрафу в розмірі 17 тис. грн. і позбавлення водійських прав на рік.

Раніше АвтоЮрист розповідав, про нові штрафи за порушення ПДР 2021.

Оскарження штрафів за порушення ПДР
Справи про повернення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело