Нові штрафи за порушення ПДР 2021

16
Бер
2021

Ну що ж, штрафи за порушення ПДР підвищили. Президент підписав закон, його одразу ж опублікували і уже в найближчі години нас з вами, учасників дорожнього руху будуть притягати до відповідальності за порушення ПДР за новими правилами.

Перш за все на що потрібно звернути увагу, що штрафи збільшуються за абсолютно всі порушення ПДР. Фактично, якщо сьогодні за порушення передбачено штраф в розмірі 255 грн, то завтра таке ж порушення вартуватиме 340 грн. Замість 340 грн. сьогоднішніх, завтра будемо платити 425, 425 – 510, 510 – 680 грн.

Так, за перевищення швидкості більше як на 20 км/год. штраф – 340 грн. (замість сьогоднішніх 255 грн.). Так само з порушенням вимог дорожніх знаків чи дорожньої розмітки, порушенням правил зупинки і стоянки, ненаданням переваги в русі пішоходам (там де вони мають перевагу), порушенням правил проїзду пішохідного переходу, рух тротуарами.

За порушення правил проїзду перехресть, рух на забороняючий сигнал світлофора, порушення правил обгону, порушення правил користування освітлювальними приладами, попереджувальними сигналами (до речі, саме таке порушення ставлять в провину водію за рух без увімкнених денних ходових вогнів за межами населеного пункту у світлу пору доби. Більше про це читайте ТУТ), розмови по телефону під час руху тепер передбачено штраф в розмірі 510 грн. (замість 425 грн.)

Ненадання переваги в русі (у визначених випадках) транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої меддопомоги, поліції, маршрутним транспортним засобам, рух і зупинка на смузі громадського транспорту, порушення правил зупинки і стоянки, що створює перешкоду, небезпеку для руху – 680 грн. (замість 510 грн.)

Перевищення дозволеної швидкості руху більше як на 50 км/год. – 1700 грн. (замість 510 грн.)

Керування ТЗ без права керувати, якщо особа ніколи не отримувала водійських прав – 3400 грн. Керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами – позбавлення водійських прав до 6 міс. Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами – 20400 грн., якщо вперше притягають до відповідальності, при повторності – 40800 грн. з позбавленням права керувати на строк від 5 до 7 років та ще й з можливим оплатним вилученням ТЗ.

ДТП

Створення аварійної ситуації на дорозі – 1445 грн.

Залишення водіями місця ДТП – 3400 грн. штраф або позбавлення водійських прав до двох років. Ще сьогодні за таке порушення позбавлення водійських прав взагалі не передбачено, а штраф – 255 грн.

ДТП без потерпілих – 850 грн. замість 340 грн. Позбавлення водійських прав на рік залишається.

Керування транспортним засобом у стані сп’яніння

За керування ТЗ у стані сп’яніння або за відмову пройти огляд на стан сп’яніння:
– вперше – 17000 грн. і позбавлення водійських прав на рік;
– перша повторність – 34000 грн. і позбавлення водійських прав на три роки;
– усі наступні повторності – по 51000 грн. і позбавлення водійських прав на 10 років.

Збільшується строк розгляду таких справ. Тепер справа про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 130 КУпАП (керування у стані сп’яніння, відмова від проходження огляду на стан сп’яніння) може розглядатися один рік (сьогодні – 3 міс.). Розглядаючи таку справу, суд не зможе закрити її за малозначністю правопорушення чи передати водія на поруки трудовому колективу.

Також законом вводиться кримінальна відповідальність за ДТП з потерпілими, винним в якому є водій, який перебував у стані сп’яніння. Тепер тільки реальне позбавлення волі. Про це ми уже писали, детальніше ТУТ.

Оскарження штрафів за порушення ПДР
Справи про повернення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ розслідування ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, касаційна скарга ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело