Справи про керування у стані сп’яніння не знають як розглядати

3
Сер
2020

Судді звернулися з відкритим листом до Голови Верховної Ради України з проханням невідкладно привести до ладу норми Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині відповідальності водіїв транспортних засобів за керування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, а також за відмову водіїв пройти огляд на стан сп’яніння.

Нагадаємо, що в кінці 2018 року Рада прийняла закон, який переводив керування ТЗ у стані сп’яніння в площину кримінального правопорушення. Цей закон вступив в силу 01 липня цього року. Однак, 17 червня цього року Рада передумала, і вирішила, що за керування автомобілем у стані сп’яніння повинна бути передбачена адміністративна відповідальність і народні депутати проголосували за скасування кримінальної відповідальності, точніше за видалення норми про кримінальну відповідальність із закону, який вводив таку відповідальність.

Все було б добре (з позиції законотворення), якщо б президент підписав цей закон до 01 липня. Однак, президент підписав відповідний закон лише 03 липня цього року.

В результаті з 01 липня в Україні почала діяти норма, яка передбачає кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, а також за відмову пройти огляд на стан сп’яніння.

Однак, підписаний 03 липня президентом закон, як сподівалися народні депутати, мав би скасувати цю кримінальну відповідальність. І у Верховній Раді, і у Патрульній поліції вважають, що так і відбулося: кримінальна відповідальність скасована, норма статті 130 КУпАП, яка передбачала адміністративну відповідальність повернулася до старої редакції.

Тому, з 03 липня 2020 року патрульні поліцейські притягають водіїв транспортних засобів за керування авто в нетверезому стані до адміністративної відповідальності.

Про така позиція ВР і Патрульної поліції лише видання бажаного за дійсне.

Насправді, закон фактично передбачає і далі кримінальну відповідальність за кермування у стані сп’яніння. А норма статті 130 КУпАП, яку застосовують поліцейські не передбачає відповідальності для водіїв автомобіля.

Спочатку на проблему активно звертали увагу юристи, адвокати, які займаються справами про позбавлення водійських прав за кермування у стані сп’яніння. Пізніше на проблему звернули увагу й деякі судді, які власне й розглядають справи про позбавлення права керувати транспортними засобами.

Однак і в поліції, і в Раді проблему ігнорують до сьогодні.

Тепер же судді, усвідомлюючи масштаб можливої проблеми, звернулися з відкритим листом до Голови Верховної Ради з вимогою вирішити цю проблему якомога швидше.

Що ми маємо сьогодні фактично?

Стаття 286-1 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність для водіїв за керування у стані сп’яніння. За таке порушення передбачена саме кримінальна відповідальність у виді штрафу від 17 до 51 тис. грн. та позбавлення водійських прав до 3 років.

Натомість, патрульні поліцейські, виявивши водія з ознакам сп’яніння оформляють адміністративні матеріали за ст. 130 КУпАП, яка передбачає адміністративну відповідальність за керування річковими, морськими або маломірними суднами судноводіями.

Як наслідок, судді вимушені закривати такі справи.

Нагадаю, що згідно ст. 130 КУпАП в редакції, яка діяла до 01 липня 2020 року і яку повинні повернути, за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або за відмову пройти огляд на стан сп’яніння передбачено штраф в розмірі 10,2 тис. грн., 20,4 тис. грн., 40,8 тис. грн. і позбавлення водійських прав на рік, три і десять років відповідно (в залежності від повторності такого правопорушення).

Кримінальна відповідальність, яка передбачена сьогодні: штраф від 17 до 34 тис. грн. і позбавлення права керувати транспортними засобами до трьох років, якщо правопорушення вчинено вперше; штраф до 51 тис. грн. і позбавлення водійських прав на 2-3 роки, якщо правопорушення вчинено повторно.

Раніше адвокат Богдан Глядик розповідав про відповідальність за керування у стані сп’яніння.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Справи про повернення водійських прав (ст.130 КУпАП | ст. 286-1 КК)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело