Зеленський підписав закон про амністію для нетверезих водіїв

3
Лип
2020

Президент України підписав закон, який скасовує кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння та за відмову пройти огляд на стан сп’яніння. Тепер закон очікує опублікування, після чого водії будуть звільнені від відповідальності за такі правопорушення.

Повернення водійських прав - ст. 130 КУпАП - адвокатІсторія почалася ще у 2018 році, коли Верховна Рада прийняла закон, який переводить нетверезе водіння з категорії адміністративних в категорію кримінальних правопорушень. Цим законом скасована адміністративна відповідальність за таке порушення (ст. 130 КУпАП) і введено кримінальну відповідальність (нова стаття 286-1 Кримінального кодексу).

Вступ в дію закону відкладали декілька разів. І ось 01 липня 2020 року закон вступив в силу і Кримінальний кодекс почав передбачати кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, відмову пройти огляд на стан сп’яніння, вживання алкоголю після ДТП чи після зупинки авто поліцейським, а також за передачу керування авто особі, яка перебуває у стані сп’яніння.

Разом з цим, ще 17 червня 2020 року, Верховна Рада передумала з криміналізацією такого діяння і вирішила, що кримінальну відповідальність за керування авто у стані сп’яніння потрібно скасувати, а замість неї ввести адміністративну. Цей закон повинен був би вступити в силу після його підписання президентом і публікації.

Однак, настало 01 липня 2020 року і закон президентом підписаний не був, а отже, вступила в силу норма кримінального кодексу і скасована норма про адміністративну відповідальність за керування автомобілем у стані сп’яніння.

Автоматично це призвело до того, що оскільки адміністративна відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння або за відмову пройти огляд на стан сп’яніння скасована, усі справи по ст. 130 КУпАП, які розпочаті і незакінчені до 01 липня 2020 року тепер повинні бути закриті (так як скасовано акт, який передбачає таку відповідальність).

Однак, законодавець не був готовий і до криміналізації, оскільки жодний підзаконний нормативний акт, який би регулював порядок визначення стану сп’яніння у водіїв транспортних засобів під норму кримінального кодексу не був підготовлений. Тобто, норма, яка передбачає відповідальність є, а як реалізувати цю норму не передбачили.

Але це ще не все. 02 липня 2020 року президент все ж підписав закон про декриміналізацію керування транспортним засобом у стані сп’яніння. Тепер, після опублікування цього закону (підозрюю, що це відбудеться сьогодні 03 липня), усі водії, які були впіймані за керуванням у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або кі відмовилися пройти огляд на стан сп’яніння 01 – 03 липня 2020 року також будуть звільнені від відповідальності за ці порушення, оскільки скасовано акт, який передбачав таку відповідальність.

І останнє, незважаючи на те, що закон повертає адміністративну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння і фактично повертає таку ж редакцію статті 130 КУпАП, яка була до 01 липня 2020 року, але юридично це впровадження нової відповідальності. А це означає, що зворотної дії в часі ця норма не буде мати.

Фактично, недосконало прописане законодавство, маніпуляції з криміналізацією і декриміналізацією такого діяння як керування автомобілем у стані сп’яніння, неспроможність вчасно відреагувати на ситуацію, підготувати необхідні нормативні акти, вчасно підписати і опублікувати їх, призвела до “амністії” великої частини водіїв, які були впіймані за керуванням у нетверезому стані або які відмовилися пройти огляд на стан сп’яніння.

Це означає, що такі водії не повинні платити штраф за своє порушення і таких водіїв не можуть позбавити права керувати транспортними засобами.

Раніше, АвтоЮрист розповідав усе про автоматичну фіксацію порушень ПДР.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Використання матеріалів з сайту GLYADYK.COM.UA для використання в публікаціях дозволяється лише за наявності прямого активного посилання на джерело