Місце ДТП: дії водія по безпеці

18
Бер
2020

адвокат по ДТП - Виїзд на місце ДТППорядок дій водія, який потрапив у ДТП на місці ДТП регламентований Правилами дорожнього руху. Такі вимоги актуальні як при ДТП з потерпілими, так і в ДТП, в яких нікому не завдано шкоди здоров’ю. Що передбачають ПДР, ви можете ознайомитися самостійно (п. 2.10 ПДР. Саму норму я викладу в кінці). Але у цій статті хочу дещо по іншому підійти до висвітлення дій водія на місці ДТП.

Дії водія-учасника ДТП на місці дорожньої аварії можна умовно поділити на декілька блоків.

Перший блок я умовно назву «безпековим».

Важливо, одразу після ДТП якомога швидше і помітніше виділити місце ДТП для інших учасників дорожнього руху, щоб зменшити ризик додаткової аварії.

Правила дорожнього руху не містять чіткої і однозначної вимоги до водіїв користуватися світловідбиваючими жилетами. Однак, в транспортному засобі краще зберігати такий як мінімум для водія, а ще краще, якщо їх кількість відповідатиме максимально дозволеній кількості пасажирів, які можуть перевозитися в такому автомобілі одночасно. Вартість такого жилета становить близько 50 грн.

Користуватися такими жилетами необхідно не тільки, якщо ДТП відбулася у темну пору доби, але й у світлий час. Жилети дозволяють виділити себе на дорозі і суттєво зменшити ризик наїзду на вас іншим транспортним засобом. Згадаємо себе, коли проїжджаємо повз місце ДТП, ми несвідомо починаємо звертати увагу на місце ДТП, на пошкоджені транспортні засоби, на потерпілих, в той же час, ми не надто уважно слідкуємо за дорожньою обстановкою поза місцем ДТП. Однак, яскравий елемент точно приверне нашу увагу.

Правила дорожнього руху вимагають встановлювати знак аварійної зупинки не ближче як за 20 м. до місця ДТП у населених пунктах і не ближче як за 40 м. за межами населених пунктів.

Я б рекомендував ставити аварійний знак на відстані не менше 50 і 100 метрів відповідно. В нічний час відстань можна ще збільшити. Крім цього, між першим аварійним знаком і місцем ДТП можна поставити ще й інший такий знак, або інший яскравий елемент (для цього, наприклад, може бути використано лишній світловідбиваючий жилет).

Зупинковий шлях автомобіля (з моменту, коли в полі зору водія з’являється небезпека, перешкода і до повної зупинки транспортного засобу) при швидкості 50 км/год. становить близько 28-32 м.

Згадайте, скільки разів, ви їхали за автомобілем і він різко перелаштовувався ліворуч або праворуч, а перед вами з’являвся стоячий, або такий, що рухається дуже повільно, транспортний засіб. А тепер уявіть, що ви рухаєтеся за автомобілем, який різко перелаштовується, а перед вами спочатку знак аварійної зупинки і за 10 м. від нього аварія. Як думаєте, встигнете зупинитися? А за 20 м.?

Дуже часто спостерігаю, просто проїжджаючи місце ДТП або коли сам виїжджаю на місце ДТП для надання правової допомоги клієнтам як адвокат по ДТП, що знак аварійної зупинки ставлять дуже близько до місця ДТП, бувало знак спирали просто на транспортний засіб.

Якщо аварійні сигнали на автомобілях не пошкоджені в результаті аварії, їх також потрібно увімкнути. Це додатково виділить місце ДТП і приверне увагу інших учасників руху.

Тобто, перш за все варто потурбуватися про власну безпеку після ДТП. Окрім цього, такими заходами, ви й подбаєте про безпеку інших, оскільки зосередите їх увагу.

До безпекового блоку також віднесемо надання першої домедичної допомоги потерпілим в ДТП, якщо такі є.

Переважно ДТП відбуваються на проїзній частині. До приїзду поліцейських не потрібно знаходитися у своєму автомобілі, ходити по місцю ДТП. Здійснивши необхідні заходи для виділення місця ДТП, потрібно зійти на обочину, тротуар і там вже очікувати на поліцейських. Якщо є потерпілі, у разі, якщо ситуація дозволяє, їх також потрібно перемістити за межі проїзної частини.

Пам’ятайте, дуже часто, перебування на місці ДТП є значно небезпечнішим, ніж саме зіткнення чи наїзд. Тому не варто нехтувати власною безпекою і безпекою оточуючих.

У наступній статті ми розглянемо питання слідової інформації на місці ДТП, її збереження і фіксування, а також збирання інших доказів саме на місці ДТП.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав, яка кримінальна відповідальність за ДТП передбачена для пішоходів.

Виїзд на місце ДТП
Справи про позбавлення водійських прав
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, адміністративна скарга, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Адвокат по ДТП: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал

Пам’ятаю! Пункт 2.10 Правил дорожнього руху

У разі причетності до дорожньо-транспортної пригоди водій зобов’язаний:

a) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;
б) увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки відповідно до вимог пункту 9.10 цих Правил;
в) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;
г) вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а в разі відсутності можливості вжити зазначених заходів звернутися по допомогу до присутніх і відправити потерпілих до закладу охорони здоров’я;
ґ) у разі неможливості виконати дії, перелічені в підпункті «г» пункту 2.10 цих Правил, відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу (з пред’явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди;
д) повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції, записати прізвища та адреси очевидців, чекати прибуття поліцейських;
е) вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об’їзд місця пригоди;
є) до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки).