Особа, яка перебуває на водійському місці – водій?

6
Лют
2020

ДТП з потерпілими кваліфікується за статтею 286 Кримінального кодексу, якою передбачена кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху, яке вчинено особою, що керує транспортним засобом, результатом чого стало отримання потерпілим травм середньої тяжкості, тяжких травм або загибель потерпілих.

Фактично, кримінальна відповідальність за ДТП з потерпілими за ст. 286 КК може загрожувати тільки особі, яка керувала транспортним засобом. І це аж ніяк не означає, що такою особою є особа, яка перебувала за кермом транспортного засобу в момент аварії.

Так, особа, яка перебувала у стані алкогольного сп’яніння, не маючи посвідчення водія, порушуючи вимоги пунктів 10.1 (Перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху) та 12.1 (Під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку, а також особливості вантажу, що перевозиться, і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним) Правил дорожнього руху, проявила злочинну самовпевненість, сіла на водійське місце автомобіля, припаркованого перед виїздом із гаража, запустила двигун та перед початком руху, не переконавшись, чи це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки для інших громадян, здійснила наїзд передньою частиною вказаного автомобіля на потерпілого, притиснувши його до задньої стінки гаража, що призвело до його смерті на місці.

Суд першої інстанції та апеляційний суд визнали таку особу винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначив покарання у виді позбавлення волі на 5 років без позбавлення права керування транспортними засобами.

Однак іншу позицію висловив Касаційний кримінальний суд.

В суді обвинувачений заявив, що сівши в автомобіль, не мав наміру заводити двигун, рухати автомобіль або здійснювати будь-які інші дії, які можуть бути визначені як керування автомобілем, а намагався лише включити магнітолу, слідуючи чиємусь підказуванню, що для цього слід повернути ключ у замку запалювання; рух автомобіля після повернення ключа був для обвинуваченого несподіванкою.

На стадії досудового слідства, коли проводили слідчий експеримент, було встановлено, що транспортний засіб, аналогічний тому, яким було вчинено злочин, з увімкненою першою передачею розпочинає рух після повороту ключа в замку запалювання без натискання на педаль газу.

Аналізуючи наявні матеріали кримінального провадження, судді Касаційного кримінального суду дійшли висновку, що суди попередніх інстанцій, ухвалюючи вирок, залишили поза увагою докази, які стосувалися встановлення істотних обставин цієї справи.

У зв’язку із зазначеним, Суд дійшов висновку, що рішення апеляційного суду підлягає скасуванню, а кримінальне провадження – призначенню на новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Крім цього обвинуваченого було звільнено з місць позбавлення волі, де він відбував покарання за рішеннями суду попередніх інстанцій.

Раніше адвокат по ДТП Богдан Глядик розповідав про швидкість і гальмування у кримінальному провадженні.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні по ст. 286 КК (ДТП з потерпілими), ст. 286-1 КК (керування у стані сп’яніння), ст. 289 КК (незаконне заволодіння транспортним засобом), ст. 290 КК (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) ст. 135, 136 КК (залишення в небезпеці, ненадання допомоги), ✔ участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про повернення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ справи про стягнення матеріальної і моральної шкоди та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47, 095 120-42-32

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook, Instagram, Twitter і канал YouTube, а також на наш Telegram-канал