Кримінальна відповідальність по ДТП: чи відповідає пішохід

5
Лис
2019

ДТП з пішоходом займають чималу частку від загальної кількості ДТП з потерпілими. Зазвичай, пішохід-учасник дорожньої аварії не притягується до кримінальної відповідальності. Частково це обумовлено об’єктивними обставинами.

Для того щоб притягнути водія транспортного засобу до кримінальної відповідальності, потрібно щоб потерпілий в ДТП отримав як мінімум середньої тяжкості травми. Якщо говорити про притягнення до відповідальності за ДТП пішоходів, кваліфікуючою ознакою тут будуть уже тяжкі наслідки.

Фактично, у двобої «транспортний засіб – пішохід», водій, який перебуває у транспортному засобі є більш захищеним фізично, ніж пішохід. Наслідком цього є те, що водії зазнають легших травм в ДТП, ніж пішоходи.

Однак, проблема притягнення до відповідальності за ДТП, в якій учасником є пішохід, полягає ще у тому, що слідчий, прокурор не надто виявляють бажання взагалі встановлювати об’єктивну істину і встановлювати вину пішохода.

Якщо пішохід отримав травми або загинув, а водій у цій ДТП не отримав травм, краще притягнути до кримінальної відповідальності водія, не надто розбираючись у вині пішохода. Якщо довести, що пішохід сам винний, не буде кого притягати до відповідальності, значить уся робота, проведена слідчим даремна 🙂

Зазвичай, робота адвоката по ДТП, в такій категорії кримінальних справ як ДТП з пішоходом, зводиться до отримання виправдувального вироку відносно водія. В окремих випадках (їх не так багато), можна закрити кримінальне провадження і не доводити справу до суду.

Те, що пішохода НЕ притягають до відповідальності за ДТП – це стандарт. Однак, у правила є винятки, коли пішохід несе реальне покарання.

Згідно ст. 291 КК України, за порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, передбачена кримінальна відповідальність у виді штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до п’яти років.

Саме за цією нормою кримінального закону можна кваліфікувати дії пішохода, який порушив ПДР, в результаті чого відбулася ДТП з відповідними наслідками (водіїв притягають до відповідальності за ст. 286 КК України).

“Світло в кінці тунелю” в питанні притягнення до відповідальності пішоходів запалив Верховний Суд, який на початку літа цього року своєю постановою залишив в силі вирок районного суду, яким пішохода було притягнуто до кримінальної відповідальності та застосовано до нього кримінальне покарання – позбавлення волі на чотири роки.

У цій справі, пішохід, будучи у стані алкогольного сп’яніння, перебуваючи на автомобільній дорозі, грубо порушив вимоги ПДР, проявив неуважність до дорожньої обстановки та її змін, переходячи проїзну частину дороги у непередбаченому для цього місці, лежав на смузі, призначеній для руху транспорт, намагаючись підвестися, створив аварійну обстановку для водія автомобіля Citroen, який в умовах темної пори доби не мав можливості своєчасно його виявити, а з моменту виявлення вимушений був, уникаючи наїзду на пішохода, змінити напрям свого руху ліворуч та виїхати на смугу зустрічного руху, що у свою чергу призвело до зіткнення з автомобілем ГАЗ та зіткнення цього транспортного засобу з автомобілем Mazda. В результаті описаних подій, водій автомобіля Citroen і пасажир автомобіля ГАЗ загинули.

Верховний Суд відзначив, що пішохід як повноправний учасник дорожнього руху, який зобов’язаний знати й неухильно виконувати вимоги ПДР, є суб’єктом злочину, передбаченого ст. 291 КК України, оскільки, зокрема, від його поведінки та дотримання ПДР залежить безпека на дорогах.

Варто зазначити, що вироки по справах про притягнення до кримінальної відповідальності за ДТП саме пішоходів – винятки. Сьогодні адвокат по ДТП має більше шансів виправдати водія, якого притягують до кримінальної відповідальності по ст. 286 КК України (наша практика це підтверджує), ніж притягнути до відповідальності пішохода-порушника.

Раніше АвтоЮрист розповідав на що впливають дані швидкості і часу у кримінальних справах по ДТП.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК)
Адміністративні ДТП (ст. 124 КУпАП)

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, апеляційна скарга, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), справи про позбавлення водійських прав та ін.

Телефонуйте: 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram)

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: https://Facebook.com/AutoYrist, https://Instagram.com/AutoYrist і канал https://YouTube.com/BogdanGlyadyk