Незаконне заволодіння транспортним засобом або крадіжка

21
Сер
2019

Як правильно кваліфікувати дії особи: угон чи крадіжка, – вирішував Верховний Суд.

Згідно ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України, крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому є кримінально караним діянням і за це передбачена кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі строком від 3 до 6 років.

Згідно ч. 2 ст. 289 КК України, незаконне заволодіння транспортним засобом, поєднане проникненням у приміщення чи інше сховище, або якщо таке завдало значної матеріальної шкоди передбачає кримінальну відповідальність у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з можливою конфіскацією майна.

Природно, що обвинувачений, якщо вже так сталося, що його впіймали, хоче отримати мінімальне покарання. І питання кваліфікації його дій згідно кримінального закону, в такому разі має велике значення.

Як бачимо, нижня межа покарання за незаконне заволодіння транспортним засобом – 5 років позбавлення волі, тоді як за крадіжку – максимальне покарання – 6 років позбавлення волі.

Крім цього, важливим є те, якщо призначене судом покарання не перевищує 5 років позбавлення волі, для засудженого можливе звільнення від відбування покарання з випробуванням (більше знайоме як «умовний строк»).

Верховний Суд розглянув одну із справ, в якій ставилося питання перекваліфікації дій обвинуваченого з незаконного заволодіння ТЗ на крадіжку.

До якого висновку дійшов Суд, читайте в матеріалі нашого партнера – об’єднання адвокатів ЦЕХ.

Раніше АвтоЮрист розповідав про звільнення від кримінальної відповідальності при ДТП.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адміністративні справи ДТП (ст. 124 КУпАП)
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК України)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скарга, ✔ захист у кримінальному провадженні, ✔ слідчі дії (огляд місця ДТП, допит, обшук, затримання, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про позбавлення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ спори із страховими компаніями, ✔ справи про стягнення шкоди, отриманої в ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 до 9.00 та у вихідні – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах:

https://www.Facebook.com/AutoYrist, https://www.Instagram.com/AutoYrist та канал https://www.YouTube.com/BogdanGlyadyk