Професія водія не є підставою щоб не застосувати до порушника санкцію у виді позбавлення водійських прав

2
Сер
2019

Багато водіїв, яким загрожує позбавлення водійських прав легковажно розраховують на те, що скажуть в суді, що займаються автомобільними перевезеннями і це є основним джерелом їхнього доходу і в результаті суд вимушений буде залишити водійські права.

Найчастіше, причиною позбавлення водійських прав може бути керування водієм транспортним засобом у стані сп’яніння або відмова пройти огляд на стан сп’яніння (стаття 130 КУпАП) та ДТП з потерпілими (ст. 286 КК України) або ДТП без потерпілих (ст. 124 КУпАП).

Зазвичай, не враховуючи кримінальну відповідальність за ДТП, яка може полягати у реальному позбавленні волі до 10 років, для водія не такий страшний штраф, який потрібно заплатити (до 41 тис. грн.), як санкція у виді позбавлення водійських прав на рік, три, десять років.

І от коли приходить час відповідальності, водії починають самостійно (під впливом вичитаного в мережі Інтернет), непідготовлено видумувати аргументи для судді. Одним із таких аргументів є те, що оскільки водіння автомобілем забезпечує основний дохід, тому позбавлення права керувати транспортними засобами фактично поставить сім’ю у скрутне фінансове становище.

Доведеться багатьох розчарувати. Ніде в законі не зазначено, що такий аргумент, навіть якщо він реально підтверджений належними і допустимими доказами (а зазвичай це лише слова особи, яку притягають до відповідальності), повинен обов’язково схиляти суд до залишення прав.

І таку ж позицію зайняв Верховний Суд, який розглядав справу за обвинуваченням особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що призвело до отримання потерпілим тяжких травм або смерті потерпілого – позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з можливим позбавленням водійських прав).

Фактично, особа була визнана винною у вчиненні зазначеного злочину і до неї було застосовано позбавлення волі на 4 роки без позбавлення права керувати транспортними засобами. Таку ж позицію зайняв й апеляційний суд.

Аргументом не застосування додаткового покарання у виді позбавлення водійських прав було саме те, що особа здійснює діяльність пов’язану з автомобільними перевезеннями.

Розглядаючи справу, Касаційний кримінальний суд Верховного Суду, зазначив, що закон про кримінальну відповідальність не містить імперативних обмежень щодо можливості позбавлення права керувати транспортними засобами осіб, для яких діяльність, пов’язана з користуванням таким правом, є основним джерелом доходу; Існування такої обставини потребує лише більш виваженого та обережного підходу при обранні заходу примусу, виходячи із загальних засад справедливості, гуманізму та індивідуалізації.

В результаті, Верховний Суд повернув справу на новий розгляд, тим самим не погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій.

Раніше АвтоЮрист розповідав, як впливає щире каяття на рішення суду по справі про керування водієм ТЗ у стані сп’яніння.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК України)
Повернення водійських прав (ст. 130 КУпАП)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце події, ✔ підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, позовна заява, апеляційна скаргазахист у кримінальному провадженні, ✔ захист у справі про адміністративне правопорушенняслідчі дії (огляд місця ДТП, допит, обшук, затримання, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про позбавлення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ спори із страховими компаніями, ✔ справи про стягнення шкоди, отриманої в ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 до 9.00 та у вихідні – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах:
https://www.Facebook.com/AutoYrist, https://www.Instagram.com/AutoYrist та канал https://www.YouTube.com/BogdanGlyadyk