Кримінальна відповідальність за ДТП для пішохода

29
Лип
2019

Якщо відбувається ДТП з пішоходом, у більшості випадків до кримінальної відповідальності будуть притягати саме водія. В тому, що водій винний в такій ДТП “не сумніватимуться” слідчі з перших хвилин перебування на місці ДТП.

До речі, у такому випадку, найменше, що може зробити учасник ДТП – не давати показів на місці ДТП. В ідеалі – скористатися правовою допомогою спеціаліста. Увагу потрібно приділити такій слідчій дії як огляд місця ДТП (правда не завжди це можна зробити самостійно, оскільки водії-учасники ДТП з потерпілими підлягають обов’язковому огляду на стан сп’яніння у медичному закладі, а огляд проводиться зазвичай в той час як водії якраз знаходяться в медзакладі).

Зазвичай набагато простіше довести відсутність вини водія в ДТП з пішоходом, ніж притягнути до кримінальної відповідальності самого пішохода-правопорушника. Однак, в червні цього року з’явилося цікаве рішення Верховного Суду, яке, можливо, дозволить змінити стан справ.

Верховний Суд залишив в силі рішення судів першої і апеляційної інстанцій, якими пішохода визнано винним в ДТП і притягнуто до кримінальної відповідальності, в якій загинуло двоє осіб.

Пішохід визнаний винний в тому, що переходив дорогу в недозволеному місці та створив аварійну ситуацію для автомобілів, в результаті чого двоє осіб загинуло, ще одна особа отримала тяжкі травми. До речі, сам пішохід не постраждав.

До відповідальності пішохода притягнуто згідно ст. 291 КК України, яка передбачає кримінальне покарання – штраф від 3400 до 8500 грн. або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до п’яти років, за порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Суд зазначив, що пішохід, як повноправний учасник дорожнього руху, який зобов’язаний знати і неухильно дотримуватися вимог ПДР, є суб’єктом злочину, оскільки, зокрема, від його поведінки та дотримання ПДР залежить безпека на автомобільних дорогах.

Раніше АвтоЮрист розповідав, що водія не можна притягнути до адміністративної відповідальності.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи ДТП (ст. 286 КК України)
Адміністративні справи ДТП (ст. 124 КУпАП)

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, позовна заява, ✔ захист у кримінальному провадженні, ✔ слідчі дії (огляд місця ДТП, допит, обшук, затримання, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про позбавлення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ спори із страховими компаніями, ✔ справи про стягнення шкоди, отриманої в ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 до 9.00 та у вихідні – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах:
https://www.Facebook.com/AutoYrist, https://www.Instagram.com/AutoYrist, https://Twitter.com/AutoYrist та канал https://www.YouTube.com/BogdanGlyadyk