Верховний Суд встановив правила оцінки доказів у справі про адміністративне правопорушення

10
Лип
2019

Водій не погодився із накладеним на нього штрафом за проїзд на забороняючий сигнал світлофора. Інспектор поліції виніс відносно водія Постанову в справі про адміністративне правопорушення та притягнув водія до відповідальності за ч. 2 ст. 122 КУпАП.

Не погоджуючись із винесеною постановою, водій звернувся до суду. Однак суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні відповідної скарги водія.

Як підставу для відмови в задоволенні скарги, суди зазначили, що вина позивача у вчиненні адміністративного правопорушення підтверджується поясненнями свідків, а тому оскаржувана постанова є правомірною, підстави для її скасування – відсутні.

Однак Верховний Суд з такою позицією судів не погодився. Зокрема в рішенні зазначено, що суди попередніх інстанцій не вчинили жодних дій, спрямованих на встановлення фактичних обставин справи, зокрема, і в частині витребування у відповідача доказів з власної ініціативи, не з`ясували чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження (відеозаписи з нагрудних камер патрульних поліцейських тощо).

Судді вказали, що вказані пояснення свідків, на які посилався інспектор поліції та суди попередніх інстанцій, не є належними доказами правомірності притягнення позивача до адміністративної відповідальності, оскільки вказані особи у судовому засіданні не допитувалися та не попереджалися про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивих свідчень, а тому їх покази не можуть бути беззаперечним доказом вчинення позивачем адміністративного правопорушення.

Раніше АвтоЮрист розповідав про 10 причин для зупинки транспортного засобу.

Виїзд на місце ДТП
Оскарження штрафів ПДР
Повернення водійських прав

Юридична консультація адвоката по ДТП, ✔ виїзд адвоката на місце ДТП, ✔ підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, позовна заява ✔ захист у кримінальному провадженні, ✔ слідчі дії (огляд місця ДТП, допит, обшук, затримання, обрання запобіжного заходу, слідчий експеримент, експертиза по ДТП тощо), ✔ справи про позбавлення водійських прав, ✔ оскарження штрафів за порушення ПДР, ✔ спори із страховими компаніями, ✔ справи про стягнення шкоди, отриманої в ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 до 9.00 та у вихідні – Viber, WhatsApp, Telegram), 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах:
https://www.Facebook.com/AutoYrist, https://www.Instagram.com/AutoYrist, https://Twitter.com/AutoYrist та канал https://www.YouTube.com/BogdanGlyadyk