Угода про визнання винуватості при ДТП

31
Жов
2018

Кримінальне переслідування особи завдає значної шкоди такій особі. Як мінімум це постійний психологічний тиск. Однак для проведення повноцінного досудового розслідування, а пізніше – судового розгляду справи витрачається багато часу. Неприємним кримінальне провадження є як для підозрюваного, обвинуваченого, так і, часто, для потерпілого.

Раніше АвтоЮрист розповів про можливість звільнення від кримінальної відповідальності при ДТП, шляхом примирення з потерпілим. Це швидкий спосіб закінчити провадження. Однак така можливість не завжди доступна. Що робити, якщо в ДТП потерпілі отримали тяжкі травми або загинули. В такій ситуації навіть примирившись із потерпілими, звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваному, обвинуваченому не світить.

Кримінальний процесуальний кодекс передбачає можливість укладення угод 1) про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим (наслідки та особливості ми описали раніше) та 2) між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання вини.

Угода про примирення може бути укладена виключно у кримінальних провадженнях щодо злочинів невеликої чи середньої тяжкості (злочин, передбачений ч. 1 ст. 286 КК України, коли потерпілому завдано травми середньої тяжкості є злочином невеликої тяжкості).

Якщо у ДТП потерпілим завдано тяжких травм або потерпілі загинули, такі злочини є тяжкии. У кримінальному провадженні щодо тяжкого злочину, закон передбачає можливість укладення угоди про визнання вини між прокурором і підозрюваним, обвинуваченим. Однак і тут не обійтися без потерпілих, які повинні дати свою згоду на укладання такої угоди.

В угоді про визнання винуватості зазначаються її сторони, формулювання підозри чи обвинувачення та його правова кваліфікація з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, беззастережне визнання підозрюваним чи обвинуваченим своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення, обов’язки підозрюваного чи обвинуваченого щодо співпраці у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншою особою (якщо відповідні домовленості мали місце), умови часткового звільнення підозрюваного, обвинуваченого від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування державі збитків внаслідок вчинення ним кримінального правопорушення, узгоджене покарання та згода підозрюваного, обвинуваченого на його призначення або на призначення покарання та звільнення від його відбування з випробуванням, наслідки укладення та затвердження угоди, наслідки невиконання угоди.

В такій угоді підозрюваний, обвинувачений повністю визнає свою вину. Сторони домовляються про покарання. Крім цього зазначаються обов’язки підозрюваного, обвинуваченого, у т.ч. й щодо дачі викривальних показів щодо інших співучасників злочину (для кримінальних справ по ДТП останнє не актуальне).

Угоду про визнання вини обов’язково повинен затвердити суд. Затвердження такої угоди судом і винесення вироку на підставі такої угоди встановлює певні обмеження для сторін. Наприклад, засуджений, потерпілий, сторона обвинувачення обмежуються у своєму праві оскаржити вирок суду.

Якщо в ДТП потерпілий отримав травми середньої тяжкості, актуальніше розглядати угоду про примирення з потерпілим, оскільки за такого сценарію, водій взагалі звільняється від кримінальної відповідальності.

У випадку, якщо потерпілі не погоджуються на повне звільнення особи від кримінальної відповідальності можлива лише угода з прокурором про визнання вини. Але на таку угоду обов’язково повинен погодитися потерпілий. Якщо потерпілий не погоджується на угоду підозрюваного, обвинуваченого з прокурором про визнання вини, справа розслідується повноцінно.

До укладання угоди варто ретельно готуватися, адже суд затвердить її лише у разі, якщо така угода повністю відповідатиме встановленим законом вимогам. Якщо суд відмовить в укладенні такої угоди, повторне укладання угоди не можливе.

Згідно ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України, за порушення правил безпеки дорожнього руху, що призвело до отримання потерпілим тяжких травм або потерпілий загинув, винному загрожує кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі строком від 3 до 8 років, з можливим позбавленням водійських прав.

Якщо в результаті порушення правил безпеки дорожнього руху загине декілька осіб, винному водію загрожує кримінальна відповідальність згідно ч. 3 ст. 286 КК України у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки.

Раніше АвтоЮрист розповідав про огляд місця ДТП у кримінальному провадженні.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи по ДТП
Адміністративні справи по ДТП

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання міри запобіжного заходу, експертиза по ДТП тощо), справи про позбавлення водійських прав та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 до 9.00 – Viber, WhatsApp, Telegram) або 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook.com/AutoYrist, Instagram.com/AutoYrist та канал YouTube.com/BogdanGlyadyk

Адвокат по кримінальних справах – hliadyk.com