Адвокат по ДТП: можливості і завдання у кримінальному провадженні

25
Вер
2018

В залежності від наслідків дорожньої аварії, до одного з учасників (в окремих випадках і декількох) ДТП можуть виникнути питання кримінально-правової відповідальності. Кримінальний кодекс передбачає кримінальну відповідальність у виді позбавлення волі до десяти років за порушення правил безпеки дорожнього руху, в наслідок чого потерпілі отримали травми або загинули.

Адвокат по ДТП Богдан Глядик, який займається такими справами з 2007 року, завдяки своєму досвіду досконало орієнтується практично в усіх особливостях таких проваджень. Виїжджаючи на місце ДТП, адвокат одразу починає збирати усю можливу інформацію, яка буде використовуватися виключно у ваших інтересах. Саме на підставі зібраної на місці ДТП інформації адвокат формує разом з клієнтом подальші покази, які відбиратиме слідчий.

Цей перший етап є найважливішим, адже в залежності від зібраної на місці ДТП інформації та наданих пояснень, слідчий прийматиме рішення про оголошення водію про підозру у вчиненні злочину (за ст. 286 КК України) та обрання міри запобіжного заходу (тримання під вартою, домашній арешт тощо).

Досудове розслідування кримінальної справи по ДТП не обмежується лише зібраною на місці ДТП інформацією. Однак такі дані є фундаментальними для подальшого слідства. Також під час досудового розслідування проводяться різноманітні слідчі дії, інколи навіть повторно: огляд місця ДТП, допит свідків, учасників, слідчий експеримент тощо. Часто адвокат самостійно ініціює проведення необхідних слідчих дій шляхом подання відповідних клопотань, скарг. Якщо слідчий не здійснює усіх необхідних дій для встановлення необхідної інформації, адвокат звертається із скаргою на бездіяльність слідчого до суду, який може змусити провести необхідні слідчі дії.

Провівши огляд місця ДТП, допитавши учасників автопригоди, потерпілих, очевидців, зібравши інші дані (записи з відеореєстраторів, камер зовнішнього спостереження, отримавши інформацію з медичних закладів (щодо отриманих учасниками травм) тощо слідство ініціює проведення ряду судових експертиз: судово-медична, трасологічна, автотехнічна, експертиза технічного стану транспортних засобів. В окремих випадках доцільним є проведення психологічної експертизи, яку (з нашої практики) слідство жодного разу не призначало у справах по ДТП з власної ініціативи.

Завдання адвоката по ДТП на цій стадії слідства полягає в тому, щоб на експертизу були направлені матеріали з необхідною інформацією, а також щоб експерту були поставлені питання, відповіді на які є важливими для нас.

Закон про адвокатуру та Кримінальний процесуальний кодекс дають адвокату можливість не лише відстоювати інтереси клієнта по зібраних слідством доказах, але й збирати докази самостійно. Опитування свідків, експертів, спеціалістів, отримання фото і відеоматеріалів з камер спостереження, висновків спеціалістів з окремих технічних питань тощо сприяє адвокату у зібранні необхідних матеріалів для ефективного захисту свого довірителя.

Справа в тому, що після призначення, наприклад автотехнічної експертизи (дає відповідь на те, хто і як повинен був діяти у відповідній дорожній обстановці, хто порушував вимоги правил безпеки дорожнього руху тощо), в експертну установу слідчий направляє усі зібрані матеріали справи. А тому, зібрані адвокатом докази, які вчасно долучені до матеріалів кримінального провадження, також потрапляють на стіл експерту, який шукатиме відповіді на поставлені йому запитання. І в процесі проведення своїх досліджень, судовий експерт повинен буде проаналізувати і врахувати усі наявні матеріали, докази.

Однак не завжди доцільним є надавати усі зібрані адвокатом матеріали слідчому до завершення досудового слідства. Часто буває й так, що «сюрприз» потрібно приберегти.

Після проведення усіх необхідних слідчих дій, отримання висновків проведених експертиз, після ознайомлення сторонами з зібраними матеріалами по кримінальному провадження, слідством, за наявності підстав, готується обвинувальний акт, який, передається до суду.

Дії адвоката на стадії судового розгляду справи залежать від бажаного кінцевого результату. Безумовно, для більшості обвинувачених найкращий результат по кримінальній справі – виправдувальний вирок суду (коли особу визнають повністю не винною у ДТП, в інших злочинах). Однак не завжди такий результат можливий. Інколи завданням адвоката є отримання мінімального покарання або звільнення засудженого від реального відбування покарання.

Адвокат завжди повинен діяти виключно в інтересах свого довірителя. Вступаючи у справу, адвокат Богдан Глядик завжди керується двома конституційними принципами: 1) кожний має право на правову допомогу (незалежно від того, які наслідки від його діяння); 2) особа вважається невинуватою, доки її вину не буде встановлено вироком суду.

Раніше АвтоЮрист розповідав, яка кримінальна відповідальність за ДТП з потерпілими.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи по ДТП
Адміністративні справи по ДТП

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів, заяв, скарг, клопотань в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання міри запобіжного заходу, експертиза по ДТП тощо), справи про позбавлення водійських прав, страхові спори, стягнення шкоди, завданої при ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram), 099 538-60-47 або 093 602-83-47

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook.com/AutoYrist, Instagram.com/AutoYrist та канал YouTube.com/BogdanGlyadyk