Кримінальна відповідальність за ДТП з потерпілими

17
Вер
2018

Дорожньо-транспортна пригода – подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки. Саме таке визначення міститься у Правилах дорожнього руху. Винному у виникненні ДТП може загрожувати адміністративна, кримінальна та цивільна відповідальність.

Умовно ДТП можна поділити на дві категорії: ДТП з потерпілими і ДТП без потерпілих. Під потерпілими потрібно розуміти осіб, яким в результаті ДТП завдано травми не менше як середньої тяжкості.

Сьогодні розберемося з тим, яка кримінальна відповідальність передбачена ст. 286 Кримінального кодексу за ДТП з потерпілими.

Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому 1) травми середньої тяжкості, 2) тяжкі травми або 3) потерпілі загинули.

Найм’якша кримінальна відповідальність за ДТП передбачена ч. 1 ст. 286 КК України. Згідно цієї норми кримінального закону порушення правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації автомобіля, що призвело до отримання потерпілим травм середньої тяжкості має наслідком притягнення винного до кримінальної відповідальності у виді 1) штрафу від 51000 до 85000 грн., 2) виправних робіт на строк до двох років, 3) арешту на строк до шести місяців, 4) обмеження волі на строк до трьох років. Як додаткове покарання до засудженого застосовуэться позбавлення права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Якщо в результаті ДТП потерпілі отримають тяжкі травми, або потерпілий загине (частина друга статті 286 Кримінального кодексу) водію, якого підозрюватимуть у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що призвело до такого наслідку загрожуватиме кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Також до засудженого зможуть застосувати додаткове покарання у виді позбавлення водійських прав на три роки.

Якщо в ДТП загине двоє і більше осіб, кримінальне провадження буде розслідуватися згідно ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу. У випадку доведеності вини водія в порушенні ним вимог правил безпеки дорожнього руху, що призвело до смерті декількох осіб, такому водію буде загрожувати кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з обов’язковим додатковим покаранням у виді позбавлення права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

У будь якій кримінальній справі, адвокат по ДТП, захищаючи свого клієнта повинен завжди працювати на максимально можливий позитивний результат. Безумовно, найкращим результатом у кримінальній справі по ДТП для обвинуваченого є виправдовувальний вирок суду. Однак, будемо відвертими, не завжди це є об’єктивно можливим. А тому, максимально позитивним результатом, інколи може бути, наприклад, мінімальне покарання або взагалі звільнення водія від реального відбування покарання.

Як зазначено вище, за вчинення злочину, передбаченого ст. 286 КК передбачено різне покарання. В одних випадках, якщо злочин легкий, засуджений може сплатити лише штраф, мінімальний і максимальний розміри якого чітко встановлені кримінальним законом. Якщо в ДТП потерпілий отримав тяжкі травми (ч. 2 ст. 286 КК), суд може призначити покарання у виді мінімального строку позбавлення волі (три роки), а може – максимальний строк. Разом з цим, в окремих випадках за такий злочин, засудженого можуть звільнити від реального відбування покарання (призначити «умовний строк»). Окремо (і більш складно) потрібно працювати по ДТП, наслідком якої є загибель кількох осіб (тяжкий злочин).

Саме від того на скільки кваліфіковано працює захисник (адвокат) у кримінальній справі по ДТП протягом усього слідства (від моменту оформлення ДТП на місці автопригоди до фінальної промови адвоката в судових дебатах на стадії судового розгляду) залежить кінцевий результат: виправдовувальний вирок або тяжкість покарання.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Кримінальні справи по ДТП
Адміністративні справи по ДТП

Юридична консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях (огляд місця ДТП, допит, обшук, обрання міри запобіжного заходу, експертиза по ДТП тощо), справи про позбавлення водійських прав, страхові спори, стягнення шкоди, завданої при ДТП та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14 (після 20.00 – Viber, WhatsApp, Telegram) або 093 602-83-47

P.S. Ми розпочинаємо серію заміток, в яких адвокат по ДТП Богдан Глядик розбиратиме особливості розслідування справ по ДТП, починаючи від роботи адвоката на місці ДТП і закінчуючи виконанням вироку суду у справі по ДТП. Ми розглянемо як розслідуються кримінальні справи по ДТП та справи про адміністративні правопорушення. Не оменемо й питання відповідальності за ДТП: яка саме відповідальність очікує на винних, чи можливо уникнути відповідальності за ДТП.

Слідкуйте за нашими публікаціями, підписуйтеся на нас у соціальних мережах: Facebook.com/AutoYrist, Instagram.com/AutoYrist та канал YouTube.com/BogdanGlyadyk.