Адвокат у справах про позбавлення водійських прав

21
Лют
2018

За керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, а також за відмову пройти огляд на стан сп’яніння винному водію загрожує, за ст. 130 КУпАП, позбавлення водійських прав на рік та штраф – 10 тис. грн. При повторності вчинення такого правопорушення позбавлення прав може бути до десяти років із штрафом до 41 тис. грн.

Позбавлення водійських прав можливе також за 1) створення аварійної обстановки на дорозі (ст. 122 КУпАП), 2) невиконання вимоги поліцейського про зупинку транспортного засобу (ст. 122-2 КУпАП), 3) порушення правил руху через залізничні переїзди (ст. 123 КУпАП), а також за ДТП (ст. 124 КУпАП).

За деякі порушення, крім основного покарання (позбавлення водійських прав, штраф, адміністративний арешт, громадські роботи), може бути застосоване й додаткове – оплатне вилучення транспортного засобу.

Останнім часом водіїв, крім порушень у сфері безпеки дорожнього руху, поліцейські намагаються притягнути ще й до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП, виправні та громадські роботи) та злісну непокору розпорядженню або вимозі поліцейського (ст. 185 КУпАП, громадські, виправні роботи, адміністративний арешт до 15 діб).

Адвокат по ДТП – т. 067 157-24-14

Завдання адвоката у справах по позбавленню водійських прав – визнати водія взагалі не винним у вчиненні правопорушення, в якому його обвинувачують, або, використовуючи спеціальні знання в галузі права і досвід, отримати для клієнта найбільш м’яке покарання.

Справа про адміністративне правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху розглядається в суді за місцем реєстрації правопорушника або за місцем вчинення адміністративного правопорушення.

Готуючись до суду, адвокат повинен повністю проаналізувати наявні матеріали справи (не обмежуватися лише поясненнями клієнта). Зазвичай оформлені матеріали справи про адміністративне правопорушення знаходяться або в поліції, або в суді. Після підписання договору з клієнтом, адвокат має можливість самостійно знайомитися з матеріалами у цих органах.

Тільки після повного ознайомлення з уже існуючими матеріалами (протокол про адміністративне правопорушення, пояснення свідків, рапорт поліцейських, відеозаписи з камер спостереження тощо), досвідчений адвокат візьметься за кваліфікований аналіз справи та планування подальших кроків.

Адвокат має право самостійно збирати докази по справі про притягнення клієнта до адміністративної відповідальності. Такий інструмент як адвокатський запит дозволяє швидко отримувати відеозаписи, документи. Згідно закону, відповідь на адвокатський запит повинна бути надана протягом 5 робочих днів. Натомість на самостійне звернення особи, органи можуть надавати відповідь до 30 днів, а деяку інформацій можуть і не надати взагалі.

Уже безпосередньо на судове засідання адвокат готує пояснення, клопотання – ті основні процесуальні документи, які сприяють досягненню запланованого результату. В судовому засіданні адвокат, крім подання підготовлених документів, має право допитувати свідків, подавати докази, заявляти додаткові клопотання, звертати увагу на не допрацювання, неточності, невідповідності в матеріалах справи, показах учасників справи, свідків, здійснювати інші процесуальні дії.

При необхідності адвокат готує і подає апеляційну скаргу на рішення по справі про притягнення клієнта до відповідальності. Більше того, згідно Конституції України з 2018 року тільки адвокат може представляти клієнта в суді апеляційної інстанції.

Важливим по справі є гарантії. Жодний досвідчений і кваліфікований адвокат не дасть повної гарантії на результат розгляду справи в суді. Більше того, Правила адвокатської етики суворо забороняють адвокату обіцяти результат. За порушення такого етичного правила, адвокат може бути притягнутий до відповідальності. Часто, відсутність гарантії, викликає у клієнта сумнів у професіоналізмі адвоката, однак в дійсності саме це дозволяє виділити дійсно досвідченого юриста від початківця.

Ще раз зазначимо, що основним завдання адвоката у справі про притягнення клієнта до адміністративної відповідальності є отримання максимально можливого позитивного рішення по справі. Це не завжди повне звільнення особи від відповідальності.

Тільки після повного детального аналізу справи, адвокат може дати кваліфіковану консультацію і спланувати план дій по досягненню необхідного результату.

Адвокат юридичної компанії «АвтоЮрист» Богдан Глядик здійснює юридичну практику з 2007 року. Практично увесь цей час юрист практикує у сфері безпеки дорожнього руху, займаючись в основному справами по ДТП, про повернення водійських прав, а також іншими, пов’язаними із автомобільним транспортом. Отримані за понад 10 років знання і досвід, адвокат використовує для отримання максимально можливого позитивного результату для своїх клієнтів.

Тел .: 067 157-24-14 (також WhatsApp, Viber, Telegram)

Адвокат по ДТП Богдан Глядик: «Перший підозрюваний у ДТП з пішоходом – водій»

Раніше АвтоЮрист повідомляв, за яких умов автомобіль можуть евакуювати.

Адвокат по ДТП
Повернення водійських прав
Стягнення шкоди

Консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої при ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.