Відповідальність за дорожньо-транспортну пригоду

22
Січ
2018

Автодорожня аварія – неприємна подія для будь якого учасника дорожнього руху: водія, пасажира, пішохода.

Правила дорожнього руху передбачають, що дорожньо-транспортна пригода – це подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки.

Умовно дорожні аварії можна поділити на дві категорії: 1) ДТП без потерпілих і 2) ДТП з потерпілими.

Якщо в дорожньо-транспортній пригоді нікому не буде завдана шкода здоров’ю чи життю, або отримані травми будуть легкими, така аварія буде розслідуватися як справа про адміністративне правопорушення.

Винному в такій ДТП загрожуватиме адміністративна відповідальність: штраф 340 грн. або позбавлення водійських прав строком від шести місяців до одного року.

Якщо в результаті ДТП потерпілому буде завдано травми середньої тяжкості (наприклад, буде звичайний перелом руки) (ч. 1 ст. 286 КК), винній особі загрожуватиме уже кримінальна відповідальність: 1) або штраф – від 3400 грн. до 8500 грн.; 2) або виправні роботи – строком до 2 років; 3) або арешт – до 6 місяців; 4) або, найсуворіше покарання за такий злочин, обмеження волі – до 3 років.

Також до винної особи може бути застосоване додаткове покаранняпозбавлення водійських прав – до 3 років.

Якщо в результаті порушення правил безпеки дорожнього руху потерпілий загине або отримає тяжкі травми, такі дії будуть кваліфіковані згідно ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу і винному загрожуватиме кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі строком від 3 до 8 років. Також може бути додаткове покарання – позбавлення права керувати транспортними засобами.

Коли в ДТП загине двоє і більше осіб – Кримінальний кодекс передбачає за це від 5 до 10 років реального позбавлення волі, з обов’язковим позбавленням водійських прав до 3 років.

Яку відповідальність нестиме винний залежить від багатьох чинників: 1) від тих обставин, які будуть зафіксовані одразу ще на місці аварії та віднайдені в подальшому; 2) тих пояснень, які дадуть учасники, свідки ДТП; 3) від результатів проведених експертиз; 4) від обставин, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність.

Адвокат по ДТП може самостійно збирати докази по конкретній справі. Такі можливості адвокату надає кримінальний процесуальний закон. Результати проведеного адвокатом розслідування в подальшому можуть впливати на те, який вирок буде в суді: обвинувальний (в цьому випадку, яка відповідальність буде застосована до винного: максимальна чи мінімальна, або взагалі до водія буде застосовано звільнення від відбування покарання) чи виправдувальний. І без різниці чи це справа про адміністративне правопорушення чи кримінальна справа по ДТП.

Варто звернути увагу, крім адміністративної чи кримінальної відповідальності, винний в ДТП несе ще й цивільну відповідальність, коли необхідно відшкодувати завдану матеріальну та моральну шкоду потерпілим, а ще витрати на лікування та реабілітацію.

Раніше АвтоЮрист розповідав про ДТП за участю пішохода.

Виїзд адвоката на місце ДТП
Адвокат по ДТП (адмін.справи)
Кримінальні справи по ДТП

Консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист у кримінальному провадженні, участь у слідчих діях, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої при ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47