У МВС повідомили коли почнуть відправляти листи щастя

27
Лис
2017

Аварійність на українських автомобільних дорогах привернула увагу багатьох високопосадовців. Було цікаво спостерігати за постами деяких депутатів у соціальних мережах, які дивувалися високій аварійності і смертності на дорогах. За різними оцінками, на автомобільних дорогах України гине від 3 до 5 тис. людей щороку, десятки тисяч травмованих.

За реальні кроки взялися в Уряді в цілому та в Міністерстві внутрішніх справ зокрема. До тих законопроектів, які уже раніше були зареєстровані в Раді народними депутатами, додали Урядові ініціативи. Вкотре заговорили про необхідність впровадження автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху.

Фактично, в Україні діє закон, який дозволяє запровадити автоматичну фіксацію порушень Правил дорожнього руху. Зокрема закон передбачає, що адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів, що дають змогу здійснювати фотозйомку або відеозапис та функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах), несуть юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб.

Однак система не працює до сьогодні. Причиною цього, можна припустити, є невідповідність прийнятого закону вимогам Конституції України. Ще у грудні 2010 року Конституційний Суд України визнав неконституційною подібну норму, яка діяла на той час. Суд вказав на неконституційність притягнення до відповідальності за порушення ПДР власника транспортного засобу тільки через те, що він є власником автомобіля, на якому вчинено правопорушення.

Сьогодні в Раді зареєстрований законопроект, який передбачає зміни, котрі сприятимуть притягненню до адміністративної відповідальності за порушення ПДР, які зафіксовані в автоматичному режимі саме правопорушника.

Так, у МВС заявили, що у першому кварталі наступного 2018 року, але не пізніше другого кварталу цього ж року українські водії почнуть отримувати «листи щастя». У відомстві розраховують, що до цього часу у Верховній Раді приймуть необхідні законодавчі зміни, які дозволять повноцінно працювати автоматичній системі фіксації порушень ПДР.

У силовому відомстві також зазначали, що в Україні уже встановлено більше 4 тис. спеціальних технічних приладів, які здатні фіксувати порушення.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що МВС посилює вимоги до водіїв транспортних засобів.

Адвокат по ДТП
Оскарження штрафів
Повернення водійських прав

Консультація адвоката, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист в судовому засіданні, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої при ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47