Страхове відшкодування при ДТП. Що робити потерпілому

10
Жов
2017

Щодня у Києві відбувається близько 12-15 дорожньо-транспортних пригод в яких автомобілі отримують пошкодження, котрі можна оцінити як «більші від незначних». Саме про такі автопригоди хочемо поговорити. Незначні ДТП зазвичай врегульовуються їх учасниками добровільно, інколи за допомогою європротоколу. Зверніть увагу, нещодавно АвтоЮрист повідомляв, що з жовтня невеликі ДТП можна оформити через мережу Інтернет.

Щодня у Києві відбувається близько 12-15 дорожньо-транспортних пригод в яких автомобілі отримують пошкодження, котрі можна оцінити як «більші від незначних». Саме про такі автопригоди хочемо поговорити. Незначні ДТП зазвичай врегульовуються їх учасниками добровільно, інколи за допомогою європротоколу. Зверніть увагу, нещодавно АвтоЮрист повідомляв, що з жовтня невеликі ДТП можна оформити через мережу Інтернет.

В Україні законодавчо закріплена вимога обов’язкового страхування відповідальності власників автомобільного транспорту. Це означає, що у випадку завдання шкоди в ДТП забезпеченим транспортним засобом (автомобіль, на який поширюється дія полісу обов’язкового автострахування цивільно-правової відповідальності), страхова компанія винного водія повинна відшкодувати таку шкоду.

Є й винятки. Так, на сьогодні є ряд страхових компаній, які уклали між собою відповідний договір, згідно якого постраждалому в ДТП водію шкоду відшкодовуватиме та страхова компанія, з якою у нього укладено відповідний договір, а не страховик винного водія. Але таке можливо не завжди. Про таку можливість та умови можете уточнити у своєї страхової компанії. Пізніше й ми напишемо детальніше про пряме врегулювання, слідкуйте за нашими публікаціями (підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook.com/AutoYrist).

Для того щоб отримати відшкодування по ДТП від страхової компанії, обов’язково потрібно повідомити таку подію страхову компанію. Закон дозволяє звернутися до страхової компанії із відповідною заявою протягом року після ДТП. З дня, коли страхова компанія отримає таку заяву, до потерпілого повинні протягом десяти днів відправити експерта-оцінювача, який огляне пошкоджений автомобіль. При цьому, такий оцінювач складає Акт огляду пошкоджень автомобіля, в якому потерпілий повинен поставити свій підпис, чим засвідчити, що він погоджується із описаними в акті пошкодженнями автомобіля.

Згідно такого акту буде проведено оцінку отриманої в ДТП шкоди. Багато автовласників помилково вважають, що для оцінки шкоди достатньо звичайної ремонтної калькуляції від сервісу офіційного диллера виробника автомобіля. Однак це не так.

Визначення вартості отриманої шкоди здійснюється у відповідності із затвердженою Методикою проведення товарознавчих досліджень. При проведенні такого дослідження, враховується багато чинників, наприклад, вік автомобіля, пробіг, встановлені раніше деталі тощо.

Якщо страхова компанія протягом десяти днів не направила свого представника для огляду пошкоджень автомобіля, закон дозволяє самостійно провести потерпілим оцінку шкоди, залучивши для цього обраного ним же (потерпілим) оцінювача. В такому разі страховик повинен буде виплатити відшкодування за такою оцінкою, а також відшкодувати витрати на проведення відповідного дослідження.

У будь якому разі, відшкодування буде здійснено після того як рішенням суду, яке набере сили, буде встановлений винний в ДТП водій.

Строки виплати страхового відшкодування по ДТП чітко встановлені законом. Згідно вимоги закону, страхова виплата повинна бути здійсненна протягом 90 днів з дня подачі до страхової компанії відповідної заяви, але не пізніше 15 днів з дня прийняття страховиком рішення про здійснення такої виплати. Фактично, після того як була подана заява про здійснення страхового відшкодування, страхова компанія протягом 90 календарних днів повинна виплатити таке відшкодування.

На практиці ж бувають об’єктивні причини, коли ці строки порушуються. Так, не завжди вдається за цей час розглянути справу в суді і встановити вину водія. Особливо це актуально у випадку коли розслідується кримінальна справа по ДТП. Оскільки немає встановленої рішенням суду вини водія, у страхової компанії нвідсутні підстави для здійснення страхового відшкодування.

Якщо ж об’єктивних причин для відтягування страхової виплати нема (заяви подані, оцінка проведена, винний водій встановлений), тоді уже варто придивитися до цієї страхової компанії уважніше. Не виключено, що потрібно буде готувати позов в суд і в такому порядку врегульовувати проблему.

Такий же порядок передбачений законом і щодо отримання страхового відшкодування у випадку, коли винний водій не застрахував свою відповідальність, тільки в такому випадку усі права і обов’язки страховика (страхової компанії винного водія) переходять до Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). В такому випадку потерпілому потрібно подати повідомлення про ДТП саме в цей орган.

МТСБУ виплачуватиме шкоду також, якщо така буде завдана невстановленим транспортним засобом, транспортним засобом, який було викрадено, транспортним засобом, який належить особам, які згідно закону звільнені від обов’язку страхування. Важливим для отримання виплати від МТСБУ є також те, щоб пошкоджений автомобіль був застрахованим.

Крім строків виплати відшкодування та строків подання заяви потерпілим, закон встановлює обов’язкові строки для повідомлення страхової компанії про настання страхового випадку. Так, водій, винний в ДТП, повинен письмово повідомити свою страхову компанію про настання страхового випадку. Якщо автовласник цього не зробить вчасно (тобто протягом трьох днів після ДТП), страхова компанія виплатить відшкодування потерпілому, але після цього зможе звернутися до винного в ДТП водія з вимогою компенсувати сплачену потерпілому суму.

І хоч така вимога стосується водія, котрий винний в ДТП, однак досвідчений адвокат по ДТП завжди порекомендує своєму клієнту, окрім того як правильно поводитися при аварії, ще й повідомити свою страхову компанію (навіть якщо це потерпілий). Те, що безпосередньо на місці ДТП складається протокол про адміністративне правопорушення лише щодо одного водія, ще не означає, що в результаті саме цей водій буде винним в ДТП, а не хтось інший з учасників, які раніше про це й не задумувалися. Особливо це актуально, коли ДТП з потерпілими і його розслідуватимуть як кримінальну справу.

Отже, для того щоб отримати страхове відшкодування, потерпілий повинен:
1. Подати заяву про здійснення страхового відшкодування у страхову компанію водія, якого обвинувачують у вчиненні ДТП (до МТСБУ).
2. Протягом 10 днів після подання такої заяви зустрітися із оцінювачем, якого направить страхова компанія (МТСБУ) та провести огляд пошкодженого автомобіля.
3. Проконтролювати справу про притягнення до адміністративної відповідальності іншого водія-учасника ДТП (якщо ДТП з потерпілими, рекомендуємо хоча б отримати консультацію адвоката) та отримати судове рішення, яке подати у страхову компанію (МТСБУ).
4. Отримати страхове відшкодування.

Важливий момент. Якщо страхове відшкодування буде перераховуватися на власний банківський рахунок потерпілого, визначена страховиком сума зменшиться на 20% податку на додану вартість. Якщо ж потерпілий визначиться із СТО, де відбуватиметься ремонт автомобіля, при умові, що таке СТО є платником ПДВ, сума буде перерахована повністю.

Раніше АвтоЮрист повідомляв, що робити учасникам ДТП без постраждалих.

Адвокат по ДТП
Повернення водійських прав
Стягнення шкоди

Консультація адвоката по ДТП, виїзд адвоката на місце ДТП, підготовка документів в поліцію, в суд, захист водія в судовому засіданні, справи про позбавлення водійських прав, стягнення шкоди, завданої в результаті ДТП, оскарження штрафів за порушення ПДР та ін.

Телефонуйте 067 157-24-14, 099 538-60-47 або 093 602-83-47